Ouderenwerk in centrum van Amsterdam

Ouderenwerk in centrum van Amsterdam

In het centrum van Amsterdam organiseert DOCK een scala aan diverse activiteiten, voor zowel jong als oud. Onze missie? Een levendige buurt creëren waarin iedereen zich thuis voelt. DOCK-collega Sevim heeft al vele jaren met veel plezier activiteiten georganiseerd voor de oudere gemeenschap in de buurt. Ze vertelt over haar werk:

"Stel je eens voor: een buurt waar iedereen zich thuis voelt, waar altijd iets te doen is, waar betrokkenheid de norm is en waar de kracht van verbinding de gemeenschap versterkt. Dat is precies waar we bij DOCK naar streven. Ik doe dit werk al jaren met veel plezier," vertelt Sevim.

Seniorensoos en andere activiteiten
In het centrum van Amsterdam organiseren we veel activiteiten voor de oudere gemeenschap. Van gezellig koffiedrinken tot knutselen, en van digi-workshops tot schrijfcursussen. Veel ouderen die bij ons langskomen, ervaren soms eenzaamheid en missen wellicht het contact met anderen. Door deel te nemen aan onze activiteiten voelen zij zich minder eenzaam, leren ze nieuwe mensen kennen en ontwikkelen ze creatieve vaardigheden.


In het activiteitencentrum en ontmoetingsplek Reel organiseren we elke maand de 'Seniorensoos'. Hier kunnen ouderen elkaar ontmoeten en is iedereen welkom om binnen te lopen. We merken dat het aantal deelnemers de laatste tijd toeneemt. Bij Reel hebben we ook een weggeefkast staan, vaak een opening voor een gesprek. Veel bewoners uit het centrum komen daar af en toe een kijkje nemen. We nodigen hen dan altijd vriendelijk uit voor een kopje koffie en een kennismakingsgesprek. In de praktijk zien we dat sommige ouderen zich eenzaam voelen en wat minder goed voor zichzelf zorgen. Eten schiet er vaak bij in. Daarom organiseren we op onze ontmoetingsplekken in activiteitencentrum Reel en in Het Claverhuis eetmomenten waarbij we wekelijkse maaltijden verzorgen. Denk aan verse soep en gezonde lunch. Er is veel interesse voor.

Samen voor een sterke buurt

"Als buurtwerker heb ik een belangrijke, verbindende rol. Ik breng bewoners met elkaar in contact en ben voortdurend bezig met het werven en inwerken van vrijwilligers. Zonder de inzet van vrijwilligers zouden we veel minder activiteiten kunnen organiseren. Onze vrijwilligers geven aan dat ze graag een bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid van Amsterdam. Komend jaar zetten we ons daar samen met vrijwilligers voor in."

Bekijk hier alle activiteiten in Amsterdam Centrum.