Nieuwsbrief Amsterdam september

Nieuwsbrief Amsterdam september
Rinus Dussel

Medewerker aan het woord: Rinus Dussel

 

Rinus Dussel is beheerder van de speeltuin op Wittenburg. Met veel plezier werkt hij al meer dan 20 jaar met jonge kinderen. Hij is trots dat hij op een pedagogische manier een positieve bijdrage kan leveren aan de opvoeding van kinderen. We stelden hem 5 vragen.

 

1. Stel jezelf kort in twee zinnen voor:
Ik ben Rinus Dussel, beheerder van de speeltuin op Wittenburg. Al meer dan 20 jaar werk ik met kinderen binnen de basisschoolleeftijd.

 

2. Sinds wanneer werk je bij DOCK?
Na 20 jaar in de verzekeringsbranche gewerkt te hebben, vond Rinus het tijd voor iets anders. Tijdens zijn baan werkte hij als vrijwilliger veel met jongeren. Op zijn achttiende al leider van een scoutinggroep en later werd hij in het buurtcentrum in Almere als bestuurslid verantwoordelijk voor het jongeren- en tienerwerk. “Door mijn vrijwilligerswerk had ik de smaak te pakken gekregen van werken met jongeren en ik ben toen de opleiding sociaal-cultureel werk gaan doen.” Hij ging werken bij de buitenschoolse opvang in Amsterdam-Noord om die plek na tien jaar te verruilen voor een positie als leidinggevende van de buitenschoolse opvang in de Nieuwe Kerkstraat. Toen Rinus werd gevraagd of hij bij de speeltuin op Wittenburg kon werken, hoefde hij niet lang na te denken.

 

3. Wat maakt jouw werk zo bijzonder?
“Of je nu bij een bso werkt of in een speeltuin, in beide gevallen zorg je voor een stukje opvoeding en leer je de kinderen om goed met elkaar om te gaan. Zodra ik hier begon, heb ik de nadruk gelegd op pedagogisch beleid, zowel voor de kinderen als voor de ouders. Dat betekent constant mensen aanspreken op hun gedrag en samen met de vrijwilligers het goede voorbeeld geven. Want dat zorgt ervoor dat ook de kinderen elkaar positief beïnvloeden. Ik heb het gevoel dat kinderen op jonge leeftijd nog gevormd kunnen worden. Naar mate ze ouder worden, vaak na 13 jaar, neemt de invloed van volwassenen af en wordt de invloed van vrienden groter. Dat je een rol kan spelen in de opvoeding vindt ik heel belangrijk.

 

4. Waar ben je trots op?
“Er heerst een goede sfeer in de speeltuin. Als je hier binnenkomt, heb je het gevoel dat je in een warm bad stapt. Dit komt mede door de goede samenwerking tussen alle betrokken instanties, de wijkagent, bewoners, vrijwilligers en collega’s. Ook de kinderen komen er graag. In het begin kwamen ze nog scheldend de speeltuin binnen. De eerste keer dat ik dat van een jongetje hoorde, heb ik meteen ingegrepen: Je gaat nu naar buiten. Dan kom je opnieuw binnen, geef je me een hand, zeg je me gedag en vertel je wat je hier wilt gaan doen. Daar stonden ze wel even van te kijken, maar resultaat is wel dat alle kinderen hier tegenwoordig rustig en vriendelijk binnenkomen, mij gedag zeggen en plezier hebben. En iedereen gedraagt zich, want ze zien, dat is kennelijk de norm.”


5. Hoe zie jij de toekomst van jouw werk?
Zeker in de grote steden waar weinig groenen plekken zijn, blijft een speeltuin belangrijk. Het is een plek waar kinderen kunnen ontspannen, klimmen, klauteren binnen een vrije omgeving. Waar ze zich kunnen ontwikkelen tot kleine volwassenen. Zelf hoop ik dit werk nog zeker tot mijn 70e te kunnen doen.

 

Cremerplein is weer helemaal top

Na een verbouwing van bijna 3 maanden staat het jongerencentrum J.J. Cremerplein er weer fris en top bij. Vrijdag 14 juli was de feestelijke (her)opening.

 

Het was een waar feest! Kinderen en jongeren hebben mee gedaan aan activiteiten. Er ontstonden nieuwe ontmoetingen met ouders en jongeren. Leo Ligthart heeft de openingstoespraak gehouden. Janneke van de Zanden vanuit het Stadsdeel en Khadija Rezzak namens DOCK knipten het lintje door, zodat de heropening officieel een feit werd.

 

Het Cremerplein opent dagelijks de deuren voor de jongeren en ouderen in en uit buurt. Jongeren kunnen deelnemen aan activiteiten, zoals ontmoetingen met ouders en jongeren, Girl Talk, beauty, sport & recreatie, pimp your bike en de bioscoop. DOCK heeft ook een Meidenbus waar meiden meer te weten komen over o.a. leuke activiteiten, stage/opleiding, liefde & relaties en geldzaken. In samenwerking met onze netwerkpartners worden vaak bijeenkomsten georganiseerd die in het kader staan voor saamhorigheid en meer verbinding in en uit de buurt.
Weten wat er nog meer wordt georganiseerd? Bekijk het activiteitenschema op dock.nl

 

Muziek als uitlaatklep

Maandag 25 september start het project InstruMental. Dit is een writerscamp voor jongeren van 16 tot 24 jaar uit Amsterdam. Mentale weerbaarheid is hierbij het overkoepelende thema. Het project is onder leiding van Renee Daniëls van DOCK samen met de A'DAM Music School.

 

Samen met de jongeren gaan we aan de slag om de struggles waar ze tegenaan lopen op papier te krijgen en daar muziek van te maken. Gedurende zes weken zullen de deelnemers werken aan diverse schrijfopdrachten. Bij de DOCK-locatie De Valk in Amsterdam-Noord zal er flink gewerkt worden. De een zal met een schrijfopdracht op de bank liedjes schrijven en de ander duikt met zijn instrument de studio in. Tijdens hun opdrachten worden ze begeleid door docenten. Sommigen zijn zelfs hier groot geworden en studeren inmiddels aan de Herman Brood Academie. In november zullen de liedjes opgenomen worden in een professionele muziekstudio. De grote afsluiting vindt plaats in de A’DAM Toren.

Bekijk bovenstaande promotiefilm.

 

Zomersessie Jongerenwerk in school 2023

Op dinsdag 31 augustus vond de tweede zomersessie Jongerenwerk in School plaats: een moment waarop alle jongerenwerkers in school vanuit Samen voor Jongeren Amsterdam samenkomen om elkaar te leren kennen en verder te ontwikkelen.

 

Dit jaar stond in het thema van verbinden en versterken: d.m.v. spellen o.l.v. Dachar Wills leerden we elkaar gebiedsoverstijgend kennen. Op die manier kunnen we leerlingen makkelijker verbinden aan het jongerenwerk in hun eigen woonwijk. Verder hebben netwerkpartners hun expertise gedeeld: professionals van Qpido, Humanitas, GGD Thrive, Jellinek en Markant verdiepten op doelgroepen als jonge mantelzorg of jongeren met een verslaving.

 

We sloten af met een netwerkbijeenkomst: gastheer Angelo Anches (artiestnaam Devaux) trad op en stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer deed een mooi woordje over het jongerenwerk in school.

 

Bedankt iedereen voor deze mooie bijeenkomst.

De Parade

Een nieuw stukje wereld: de parade

 

In augustus mochten jongeren kennismaken met theater. Tijdens het theaterfestival De Parade in Amsterdam konden ze voorstellingen bijwonen en een kijkje achter de schermen krijgen.

 

Een eerste keer in aanraking komen met theater kan je wereld doen veranderen. Voor de één om te spelen, voor het plezier of misschien wel als uitlaatklep. Voor de ander het vergroten van je zelfvertrouwen of om onderwerpen aan het licht te brengen. De organisatie van De Parade Amsterdam vindt het net zo belangrijk als DOCK om jonge mensen kennis te laten maken met een nieuw stukje wereld. De wereld van het theater.

 

Anneka O'Brien van De Parade in Amsterdam deelde haar passie met ons en heeft ons op sleeptouw genomen. We kregen een rondleiding over de parade, maar ook achter de schermen. Naast dat we verschillende voorstellingen mochten bezoeken, kregen we ook kaartjes voor de zweefmolen, mochten poffertjes bakken, hebben we de hele avond gelachen en goede gesprekken gevoerd.


De parade was ineens toegankelijk voor jonge mensen en theater werd ineens een heel stuk leuker. Sommige jongeren van de groep willen er volgend jaar het liefst werken. Anderen willen ook de parade in andere steden zien. Ook hebben we gesprekken gehad over wat je tegenwoordig nog wel en niet meer kan zeggen, over hoe de parade toegankelijker kan worden voor mensen met een laag inkomen en vooral jongeren. We hebben enorm genoten van dit nieuwe stukje wereld. Het waren twee bijzonder avonden...

 

BEDANKT…

… jonge mensen die openstonden voor een nieuw avontuur.

… Anneka O’Brien dat je de samenwerking hebt opgezocht, je openheid, je passie en je liefde voor het vak theater.

… TG Gouden Bergen voor jullie inspirerende theatervoorstelling en gesprek. 

… George en Eran producties voor een voorstelling die volwassen en open gesprekken bij ons naar boven hebben gebracht.

… Man van de buurt en Joshua Sabajo voor een knaller van een afsluiter.

 

De Karel Run

De Karel Run is na zes jaar weer terug!

 

Op woensdag 27 september vindt deze weer plaats op het Karel Doormanplein in Amsterdam. Een dag vol sportactiviteiten, verbinding zoeken met elkaar en plezier hebben.

Zodra alle kinderen en ouders vanuit school bij het plein zijn, start het feest. Hassan Knobbout, jongerenwerker bij DOCK, zal de Karel Run aftrappen en daarna zullen we met alle deelnemers een warming-up doen. 

Kinderen, jongeren en bewoners kunnen zich vooraf inschrijven in een van de drie categorieën:

  • Rollator run voor de minder mobiele mensen
  • Kids run van 2 km
  • Pro run van 5 km

De politie zal met een aantal motorvoertuigen en sirenes de kids run aftrappen!

 

Sta je te wachten of doe je niet mee? Op het plein is er genoeg te beleven. Er is een mini fittest met de Politie en West Beweegt zet diverse sportactiviteiten uit. Verder staat er natuurlijk ook een springkussen. Partners perMens en Eigen Haard staan bij de koffie- en theekar klaar voor een praatje of mensen te woord te staan die een hulpvraag hebben.

 

Om 16:00 uur zal stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki de prijsuitreiking van de Pro run doen en om 17:00 uur zullen we het evenement afsluiten.

De run heeft als doel de bewoners aan elkaar te verbinden en mensen in beweging te krijgen. Daarnaast biedt het een kans om de buurt te informeren over het programma voor buurtwerk en jongerenwerk.

 

De run wordt georganiseerd door DOCK en JP Vision in samenwerking met JSP, Vindplaats, Buurtteams (Combiwel), perMens, West Beweegt, Politie, Gemeente Amsterdam, Wachterlied, Eigenhaard en Ymere. Ze zijn te herkennen aan hun kleding. Albert Heijn Bos en Lommer sponsort dit jaar appels en bananen.

Met deze samenwerking willen we iedereen in elkaars kracht zetten. De uitlopende expertises van alle partners proberen we die dag ook samen te laten komen. Denk aan thema’s als huisvesting, jongerenparticipatie, eenzaamheid, jeugd hulpverlening, individuele begeleiding, gezondheid en sport. Buurtteams lopen die dag ook rond om in contact te komen met de oudere doelgroep uit de wijk. Verder willen we ook bij nieuwe jongeren & kinderen ons activiteitenaanbod promoten.

 

Tijdens de run zullen er jongeren langs de lijn staan om de deelnemers te enthousiasmeren en high fives uit te delen. Komen jullie onze deelnemers ook aanmoedigen?

Vrouwenmars tijdens de Week van Veiligheid

Als het goed gaat met vrouwen en meiden merkt de omgeving dat direct. Hun welzijn vermenigvuldigt zich. Als het minder gaat, horen en zien we dat veel minder. Daarom is het belangrijk om signalen over onveiligheid serieus te nemen.

 

De signalen van meiden en vrouwen liegen er niet om. Nieuw-West is nog te onveilig. Daarom organiseert het stadsdeel samen met hen in de “Week van Veiligheid” op zaterdag 14 oktober van 13.00 uur tot 15.00 uur een vrouwenmars in Nieuw-West.
Een mars die aan alle Amsterdammers laat zien wat beter moet en dat solidariteit van jongens en mannen urgent was, is en blijft.
De straat is van ons allemaal! Dit moet doorklinken bij iedereen die kan bijdragen aan een vrouwvriendelijke openbare ruimte. De vrouwenmars is een actie die wil aansluiten bij het bestaande gesprek over straatintimidatie en emancipatie, thuis, op school, in het jongerenwerk en bij de overheid.

Ik loop mee met de vrouwenmars, kom je ook?
We zien je graag op zaterdag 14 oktober om 13.00 uur. We verzamelen allen bij het vertrekpunt, het Glazen Huis op plein 40-45, Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West.
Iedereen is welkom! We verwelkomen iedereen met een hapje en drankje bij het Glazen Huis. Samen maken we spandoeken en daarna lopen we samen rondom Sloterplas de vrouwenmars. We eindigen de mars bij het Glazen Huis op plein 40-45 in Slotermeer. Daar zullen we samen napraten.

Meer informatie
Voor meer informatie volg onze social media kanalen. Of mail naar de vrouwenorganisaties of mail ons via bestuurssecretariaat.sdnw@amsterdam.nl