Kinderrechten Festival, 20 november in Amsterdam

Kinderrechten Festival, 20 november in Amsterdam

Op maandag 20 november wordt voor de 5e keer het Kinderrechtenfestival in Amsterdam Noord georganiseerd.

 

Met dit festival vieren we dat kinderen en jongeren rechten hebben. Niet alleen in Amsterdam, maar wereldwijd. Met de oorlogen in Palestina, Oekraïne en andere delen in de wereld zijn kinderen het slachtoffer en worden hun rechten geschonden. Recht op voldoende gezond eten, goede scholing, een fijn huis, een veilige leer- en leefomgeving en recht om te spelen. Met het thema ‘Gelijke kansen voor ieder kind’ willen we tijdens het festival hier aandacht aan geven.

 

Wanneer: maandag 20 november 2023

Tijd: 14.30 - 18.00 uur
Locatie: Buurtcentrum Breedhuis & Breedveld (Het Breed 16, 1025 KD Amsterdam)
Voor wie: leerlingen van Amsterdamse scholen, vluchtelingenkinderen en andere geïnteresseerde ouders en kinderen. Ouders wordt met klem gevraagd mee te doen aan de activiteiten en samen met de kinderen dit festival te vieren!

 

Er worden die dag muzikale, creatieve en sportieve workshops voor kinderen en jongeren georganiseerd. Tijdens de workshop ‘Round Tables’ gaan kinderen en jongeren in gesprek met besluitvormers/politici/professionals over maatschappelijke thema’s, gerelateerd aan kinderrechten. De ideeën en oplossingen die kinderen aandragen worden aan het einde van het festival gepresenteerd aan het publiek. DJ Non-Stop zal de dag muzikaal afsluiten.

 

Er is volop ruimte voor uitwisseling tussen kinderen, jongeren en volwassenen, voor samenspel en een gezellig samenzijn en ontmoeting. Met een hapje en een drankje. 

 

Het festival wordt georganiseerd door Civic Amsterdam, Operatie Periscoop, Stichting Spin, Sciandri, DOCK en Momo Education by Sister Schools Foundation in Amsterdam Noord, in de wijk Plan van Gool. Ook de kinderburgermeester, de kinderombudsman en de stadsdeelvoorzitter zijn aanwezig.

 

VN-verdrag Rechten van het Kind

Aanstaande maandag 20 november vieren we dat 34 jaar geleden het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties werd vastgelegd.
Nederland heeft in 1995 het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind geratificeerd. Dit betekent dat Nederland verplicht is ervoor te zorgen dat kinderen in een veilige en beschermde omgeving op kunnen groeien. Een omgeving waarin kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Ook in Amsterdam dus!
In tijden van oorlog, vluchtelingenstromen, milieuproblematiek en een steeds grotere kansenongelijkheid in de samenleving is het vieren van de dag van de kinderrechten urgenter dan ooit! Meerdere organisaties in Amsterdam Noord slaan de handen ineen en hebben gezamenlijk een inhoudelijk en onderhoudend programma samengesteld voor volwassenen, jongeren en kinderen! Als je het beschavingsniveau van een samenleving afmeet aan 'zorg voor kwetsbaren', dan hebben we weinig reden om tevreden achterover te leunen.

 

Kinderrechten

Hoe denken kinderen over kinderrechten? Wat zijn hun ideeën voor de stad?
Aandacht voor kinderrechten is hard nodig, want Nederland bungelt steeds verder onderaan de lijst als het gaat om kinderrechten. Volgens de Kidsrights Index is Nederland in tien jaar tijd van plaats 3 naar plaats 20 gezakt. Kinderen worden bijvoorbeeld nog te weinig gehoord, maar ook luchtvervuiling en complexe toegang tot hulpverlening zorgen voor een lage plek. Het thema van dit jaar is: "Gelijke kansen voor ieder kind" en dit sluit aan op:

  • De gelijke kansen alliantie
  • Internationale dag van de rechten van het kind (20 november)
  • Kinderrechten met IDFA en Movies that Matter


Kinderrechtenstrategie (2022-2027)

De Kinderrechtenstrategie van de European Union met 6 focuspunten:
• Geen geweld tegen kinderen en jongeren • Gelijke kansen en sociale inclusie voor alle kinderen en jongeren • Toegang tot en veilig gebruik van digitale middelen voor alle kinderen/jongeren • Kind- en jongerenvriendelijke jurisprudentie • Een stem geven aan ieder kind/ iedere jongere • Kinder/jongerenrechten in crisis- en noodsituaties

 

Kijk voor meer informatie op: https://momoeducation.org/kinderrechtenfestivalamsterdam/

 

Alles is gratis en toegankelijk voor iedereen. Aarzel niet en kom 20 november meepraten!