Vragen? Stel ze gerust! Maandelijks spreekuur van start bij Hart van Noord

8 maart 2023 – Bij Hart van Noord, ingang aan de Geallieerdenlaan, vond woensdag 8 maart de officiële aftrap plaats van een nieuw maandelijkse spreekuur waar bewoners terecht kunnen met vragen over hun financiën en beschikbare financiële regelingen. Onder aanwezigheid van wijkwethouder Dennis de Vries en diverse organisaties konden de aanwezigen kennis maken met het brede aanbod. Vanaf nu is er iedere eerste dinsdag van de maand een spreekuur!                   

Oktober vorig jaar organiseerde welzijnsorganisatie DOCK een goed bezochte Wijkproeverij bij buurtcentrum Hart van Noord. DOCK wil graag dat wijkbewoners weten wat bewonersgroepen, zzp’ers en andere organisaties en instellingen in de wijk voor hen kunnen betekenen op het gebied van dienstverlening, informatie en activiteiten. De Wijkproeverij was dan ook bedoeld om met partners uit de wijk een programma en informatiemarkt aan te bieden waar organisaties en bewonersgroepen zich kunnen presenteren. Van de succesvolle bijeenkomst werd destijds verslag gedaan met een artikel in De Zuidwester. Een tweede succesvolle bijeenkomst over tegemoetkomingen volgde

 

Uit de tweede Wijkproeverij kwam het initiatief voort voor een maandelijks spreekuur van gezamenlijke organisaties, zoals de gemeente over de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), De Geldzaak (een initiatief van U Centraal voor vragen over bijvoorbeeld rondkomen, een uitkering aanvragen, belastingtoeslagen berekenen of (be)sparen), het Buurtteam (voor iedereen met een ondersteuningsvraag bij uiteenlopende onderwerpen), Loket 1 (een initiatief van het Business & Administration College, onderdeel van ROC Midden Nederland, en in samenwerking met Academie van de Stad, voor hulp bij administratieve en juridische vragen), de Ambassadeur Informele Zorg van het NIZU voor vragen omtrent Informele Zorg, Al Amal Al Amal is een onafhankelijke organisatie die de participatie van bewoners met een migratieachtergrond wil bevorderen, U-Centraal is er voor inwoners van Utrecht met informatie of ondersteuning. Sport Utrecht en natuurlijk DOCK zelf als welzijnsorganisatie en organiserende partij. De start afgelopen 8 maart stond tevens in het teken van vragen en informatie over het ‘energie doolhof’, voor velen een woud aan regelingen en daardoor onduidelijk!  

 

Tot slot maakte Marry Mos van de ArmoedeCoalitie die dit initiatief ondersteund , duidelijk het belang van een structurele oplossing voor mensen die in armoede leven.

 

Het Spreekuur is elke eerste dinsdag van de maand tussen 10:30 uur en 12:00 uur bij Hart van Noord onder het genot van koffie/thee en de mogelijkheid van een warme lunch.