Kappersopleiding Snip en Clip Academy in de Molenwijk Amsterdam

Kappersopleiding Snip en Clip Academy in de Molenwijk Amsterdam

Het begon allemaal met een groepje jongeren die elkaars haar knipten bij het jongerencentrum Satirius. Geen kappersopleiding of -ervaring, maar puur op gevoel en met passie. Ze hadden zichzelf al helemaal voorzien met kappersspullen, aangezien ze bij hun in de buurt ook al knipten.

Jongerenwerker Mouhsen bij DOCK zag de dynamiek en behoefte binnen de groep en maakte er een project van. Hij ging in gesprek met zijn collega Mike opbouwwerker. Zo ontstond de Snip en Clip Academy in de Molenwijk. Een speciale kappersopleiding voor deze jongeren die hun passie willen omzetten in een professionele vaardigheid. Een mooie opstap naar een baan met toekomstperspectief en om te werken aan je eigen ontwikkeling.

 

‘Kappersopleiding Snip en Clip Academy’

Mike vroeg Yassin en Rosa, voorheen ook kappers werkzaam vanuit de Banne, mee te denken. Samen met hen werd er de ‘kappersopleiding Snip en Clip’ van drie maanden opgezet waarin jongeren de basiskennis leren. Yassin leert ze om de haren van jongens te knippen: met opscheertjes, laag overloop, alles waar de jongens gek op zijn. Rosa zorgt dat ze de Ibiza haircuts, highlight etc voor vrouwen onder de knie krijgen. Na 3 maanden krijgen ze een DOCK ervaringscertificaat. “We helpen ze ook met het vinden van een stageplek of bij het solliciteren naar een kappersfunctie,” vult Mouhsen aan.

 

Kappershoek

In jongerencentrum Satirius werd ruimte vrijgemaakt voor de kappershoek. Op marktplaats hebben we kappersstoelen, kapperskrukjes etc gekocht. Na wat zaag eLeen timmerwerk en hulp van klusjesman Hauk uit de Wiekslag hebben de jongeren de kappershoek helemaal zelf ingericht met licht en al. Een mooi voorbeeldproject waar jongerenwerk en buurtwerk hun krachten bundelen.

 

Klas was zo gevuld

“Voor de werving van jongeren hoefden we niet veel moeite te doen. De aanmeldingen stroomden binnen en de eerste klas van 10 jongeren uit de Banne en Molenwijk kon van start gaan,” vertelt Mouhsen trots. “De jongeren die meedoen, zijn bijvoorbeeld jongeren die gestopt zijn met hun studie, thuiszitten en niet werken. Ze weten niet eigenlijk wat ze willen in het leven. Met de opleiding geven we ze weer meer toekomstperspectief. Er wordt naar ze geluisterd en in hun geloofd. Samen werken we aan hun eigen ontwikkeling en het vergroten van het zelfvertrouwen.”

Ze zijn nu al een maand bezig en het is mooi om te zien welke gesprekken er tijdens het knippen ontstaan. Even vragen hoe het met iemand op school of thuis gaat. Er is verbinding en ze leren om samen te werken. Als een bepaalde hairstyle niet lukt, dan springt de ander bij om te helpen.

 

Kom jij ook langs?

Er is zoveel interesse bij de jongeren dat in september een tweede groep start. Ook zijn we in gesprek met ROC’s hoe we elkaar hierin kunnen versterken.

Ben je benieuwd en wil je zelf eens geknipt worden door de jongeren van Snip en Clip?

Kom dan maandag of dinsdag tussen 17:00 en 19:00 uur langs bij De Wiekslag, Molenwijk 7 in Amsterdam.

snip en clip bouwen een kappersopleiding
snip en clip