Jongerenwerk is altijd een middel, het is en zal nooit een doel zijn

Jongerenwerk is altijd een middel, het is en zal nooit een doel zijn

In de maand mei kregen Zaanse jongeren de mogelijkheid om via verschillende naschoolse worskshops financieel bewust te worden. Door middel van oefeningen, trainingen en spelletjes werd hierop getraind. In de maand juni stond het thema ondernemerschap centraal, waarbij verschillende ondernemers een bezoek brachten op school zodat zij de ins en outs van (het opzetten van) een bedrijf konden vertellen.

 

Er werden ook afspraken gemaakt met de jongeren: wie in deze twee maanden minimaal twee keer per week kwam opdagen kreeg daarvoor een vergoeding en mocht mee op excursie. In totaal kwamen er totaal zo’n 40 aanmeldingen binnen, verspreid over 3 scholen. Aan het einde van de rit bleven er 10 jongeren over

 

Waarom er is gekozen voor deze aanpak, vertelt jongerenwerker Daryll:

‘’In het jongerenwerk proberen we meerdere opdrachten uit te voeren om jongeren beter te kunnen ondersteunen. 1 op de 4 jongeren in Zaandam groeit op in armoede, of leeft tegen de armoedegrens aan. Het doorbreken van intergenerationele problematiek zoals; armoede, bijkomende schulden en schooluitval is 1 van deze pijlers. Daarom hebben we ervoor gekozen om ervaringsdeskundigen voor de klas te zetten. Op speelse wijze leerden de jongeren de waarde van geld inschatten door levend monopoly te spelen en werden er gesprekken over schulden en groepsdruk geopend.

 

Wat we ook zagen is dat jongeren voor zichzelf willen beginnen. Totaal geen rare gedachte in 2023 waarin je uitdagingen zoals corona, inflatie en flexcontracten voor je kiezen krijgt. Aangezien de jongeren niet (kunnen) weten hoe het opzetten van een bedrijf werkt, stonden er mensen op ZZP basis en eigen opgerichte stichtingen voor de klas. Ook de mindere kanten van ‘voor jezelf beginnen’ werden gedeeld. Het is natuurlijk keihard werken; iets wat rijke influencers op TIkTok niet delen.

 

Misschien wordt er gedacht dat 10 jongeren aan de lage kant is; we moeten niet vergeten dat we veel van ze vragen; na school, in de warmte, soms drie tussenuren, voetbaltraining, toestemming vragen aan de ouders enz. Team jongerenwerk is super trots op de jongeren; wetende dat de geleerde lessen terecht komen in hun directe kringen. Al is het maar een procentpunt wat over gebracht wordt!’’