DOCK Amsterdam - In gesprek met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima

DOCK Amsterdam - In gesprek met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren gisteren op bezoek in de ambtswoning van burgemeester Halsema in Amsterdam. Er vond een gesprek plaats met de burgemeester en Amsterdammers uit de joodse en islamitische gemeenschap. Ook spraken ze met zogenoemde frontliniemedewerkers. Dat zijn onder meer 'eerstelijns' zorg- en hulpverleners in de stad, zoals agenten, straatcoaches, jongerenwerkers en gemeenteambtenaren. DOCK-collega Esra uit Bos en Lommer was aanwezig en vertelt:
‘Drie maanden geleden, op 13 november, spraken we al met burgemeester Halsema over de oorlog in Gaza en hoe dit leeft in Amsterdam. Ik heb toen uitgelegd wat de situatie doet met jongeren uit de buurten van West. Er waren diverse ambtenaren en andere professionals (straatcoaches, jongerenwerkers, politieagenten) aanwezig. Vorige week werd ik benaderd om weer langs te komen, om het gesprek nogmaals te voeren, maar op basis van de huidige stand van zaken. Ik wist dat er iemand vanuit de regering zou komen, maar niet dat het ging om de Koning en Koningin van Nederland. Dit hoorden wij pas toen wij aankwamen bij het gesprek, een bijzondere verrassing. We waren met ongeveer 14 personen en voerden samen het drie kwartier durende gesprek over de oorlog in Gaza en Israël. De aanwezige frontliniewerkers deelden de opvattingen uit de wijken die leven onder onze doelgroepen.

 


Fotograaf: Marie Broeckman

De Koning bevroeg ons waarom juist deze oorlog tot zoveel discussie leidt onder (jonge) Amsterdammers. De aanwezigen verklaarden dat dit door de versterkende rol van sociale media kan komen: er wordt veel met elkaar gedeeld. Ik vertelde vanuit mijn perspectief dat ik tegenwoordig vaker te maken heb met jongeren die met opgekropte emoties zitten, vlakker worden en het moeilijk vinden om gevoelens te uiten. Ze zien veel beelden voorbijkomen, ervaren de heftigheid van de oorlog en voelen onmacht en polarisatie. Dit zet mij aan om ervoor te waken dat oorlog niet als normaal wordt gezien, dat het nooit normaal gevonden mag worden om bevolkingsgroepen uit te sluiten. Jongeren met een migratieachtergrond voelen zich regelmatig gediscrimineerd in Nederland, weggezet als een minderheidsgroep, tweederangsburgers. Deze oorlog bevestigt voor hun dat beeld. Zij lijken zich op een bepaalde manier te herkennen in de oneerlijke strijd van Gaza tegen de grootmacht Israël, een grootmacht die zij gesteund zien door (een groot gedeelte) van de Nederlandse overheid, en koppelen dit aan hun eigen gevoelens.

Ik heb uitgelegd dat het binnen mijn rol als jongerenwerker belangrijk is om het gesprek met elkaar te blijven voeren, ik wil jongeren aansporen om hun emoties richting mijn collega’s en mij te blijven uiten. De Koning en Koningin en de andere aanwezigen konden dit bevestigen. Ik vond hen erg empathisch overkomen. Ze complimenteerden alle aanwezigen voor het begrip en de open oren en ogen voor alle opvattingen in de Amsterdamse samenleving. Dat is soms best een moeilijke taak. We voelden ons gewaardeerd. De Koningin kwam bijvoorbeeld net terug uit Colombia, ze vertelde dat wij hier in Amsterdammer écht heel trots mogen zijn op hoe wij het sociale werk hebben ingeregeld, en dat we echt proberen te luisteren naar bewoners, om er samen uit te komen.

 

Draaiboek VredeHet eerste gesprek was met straatcoaches, agenten, gemeenteambtenaren en jongerenwerkers die in verschillende wijken in de stad actief zijn. Zij houden nauw contact met de diverse groepen in hun wijk en zetten zich in om spanningen te voorkomen en te beheersen. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is het ‘draaiboek Vrede’. Dit is ontstaan onder burgemeester Cohen in 2004 na de moord op Theo van Gogh. Het wordt ingezet als (inter)nationale gebeurtenissen leiden tot onrust in de stad. Het doel van die gesprekken is om de emoties te proberen te bedaren en escalatie en agressie te voorkomen.Omroep AT5 was ook aanwezig, bekijk hier de korte uitzending terug. Koning Willem-Alexander: “Als je met elkaar blijft spreken, elkaar blijft begrijpen, dan is dat altijd een kans om goed samen te werken aan de samenleving hier in Nederland. We lossen het probleem in het Midden-Oosten niet op, maar laten we er hier voor zorgen dat we elkaars (pijn) blijven begrijpen en elkaar daarmee samen aan een goede toekomst voor Nederland blijven bouwen”, aldus Koning Willem-Alexander.