Buurtinitiatieven tijdens De Stadshart Top in Amsterdam Centrum
Bij de Stadshart Top in Amsterdam Centrum komen allerlei mensen bij elkaar die zich actief verhouden tot het oude stadshart van Amsterdam (Nieuwmarktbuurt & Wallen): actieve bewoners, ondernemers met hart voor de buurt, gedreven ambtenaren, maatschappelijke en culturele instellingen, vastgoedeigenaren. Samen geven deze mensen vorm aan de toekomst van de buurt. Dat doen ze door initiatieven te bedenken waarin verschillende belangen samenkomen. Die voeren ze vervolgens in onderlinge samenhang uit.
Daan Burger en Floortje Schouten zijn beiden buurtwerker bij DOCK in Centrum-Oost en zijn betrokken bij de Stadshart Top. Hun uitvalsbasis is buurtcentrum De Boomsspijker, een gezellig buurthuis in de voormalige Jan de Liefde School, in de Nieuwmarktbuurt.
Floor: “De Stadshart Top is een initiatief vanuit de buurt en is in het leven geroepen om
een nieuwe vorm van samenwerking in de buurt te zoeken. Dus op een andere manier naar synergie te kijken. En dat zit heel erg op een niet-hiërarchisch vlak. Buurtbewoner Elena Simons, kunstenares Jeanne van Heeswijk, De Boomsspijker, maar ook Waag | Futurelab zijn betrokken bij de Top. Het Stadsdeel is er ook altijd bij. Buurtbewoners zijn erbij, ondernemers. Mensen die zich op een andere manier actief verhouden tot het stadshart. En dat organiseren we acht keer per jaar. En waarvan één keer per jaar een grote Top”.
Tijdens De Stadshart Top komen de verschillende buurtbewoners en organisaties uit de buurt samen om te praten over wat zij belangrijk vinden voor hun buurt. Vaak komen daar acties uit. Bijvoorbeeld Clean Up Your City, een beweging die samen met de buurt zowel zwerfafval tegengaat als voor meer verbinding en contact tussen mensen zorgt. Of bijvoorbeeld de ‘Laatste Hulp Bij Ongelukken’-kit van Één voor één Burennetwerk BLY: een initiatief van drie buurtbewoners met de initialen B, L en Y, om fatale eenzaamheid te bestrijden. Iedereen heeft wel een directe buur waar je mee kunt afspreken wat er in geval van nood gedaan kan worden door de buur. En dat die buur op hun beurt dat met een andere buur afspreekt. Zo blijft het licht en luchtig en dichtbij en ontstaat er toch een netwerk waarbij je niet als buren met het nare gevoel blijft zitten van: “had ik maar contact gemaakt toen het nog kon”.
Buurtverbinder – sociale kaart
Een ander bijzonder initiatief dat is voortgekomen uit de Stadshart Top is de Buurtverbinder, een sociale kaart van Amsterdam Centrum. Deze kaart is samengesteld omdat er in de buurt veel meer moois en goeds wordt gedaan en aangeboden dan we vaak weten. Waar kun je je inzetten, en op welke manier? Als je hulp nodig hebt, waar kun je dan terecht? De Buurtverbinder is een samenwerking tussen DOCK, Stadshart Top, Centram | Buurtteam Amsterdam en gemeente Amsterdam.
Wisselend publiek
Tijdens de verschillende bijeenkomsten van de Stadshart Top komen gebruikelijk zo’n 40-50 mensen uit de buurt bij elkaar. Bij de Grooote Stadshart Top zijn dat er wel 120. Er zit vaak verloop in de mensen die op de Top afkomen. Daan: “Vaak is er een groep dezelfde mensen die er iedere keer bij zijn en vaak sluiten er ook weer nieuwe mensen aan. En soms is iemand er de ene keer wel en de andere keer niet”.
Floor: “Het hangt ook een beetje af van het thema. We hadden bijvoorbeeld in juli we een speciale thematop georganiseerd. Dat was een sociale top. Dat is voor sommige mensen heel interessant. We merken dat heel veel buurtbewoners dan bijvoorbeeld komen. En daarvoor hadden we een duurzame top. En daar komt dan weer een heel ander publiek op af”.
Eigenaarschap
Tijdens de bijeenkomsten van de Stadshart Top zijn er over het algemeen zes thematafels. Bijvoorbeeld over afval of wat er in de buurt speelt. Of over toerisme in het centrum. Daan: “Mensen sluiten aan waar ze de meeste interesse in hebben. Vaak heb je een tafelleider en dat is vaak ook degene die eigenaarschap heeft over het thema. Je werkt altijd naar gedeeld eigenaarschap toe. Dus je kijkt aan het einde ook naar: wat willen we doen? Wie moet er eigenlijk nog meer aan tafel zitten om dat te kunnen doen? En wat zijn de eerste actiepunten die we nu gaan ondernemen? Dus het is ook niet altijd dat er een kant-en-klaar idee ligt. Het verschilt ook heel erg per keer wat er dan uitkomt. En wat zo'n tafel nodig heeft om het onderwerp verder te kunnen ontwikkelen. Zodat het niet alleen bij praten blijft”.
Floor: “Wij ondersteunen vooral. Het zijn gewoon allemaal verbanden in de buurt die we proberen te faciliteren en samen te brengen. En daar een goede vorm voor te zoeken”.
Stadshart Top DOET!
Onlangs was er een nieuwe editie van de Stadshart Top: Stadshart Top DOET! Floor: “In plaats van dat we allemaal aan tafel creatief dingen bedenken en dat daar dan acties uitkomen, was het nu vooral op locatie dingen gaan doen. Dus bijvoorbeeld samen radio maken, boomspiegels opknappen, een communityplek verven”.
De Stadshart Top DOET is voortgekomen uit ideeën van een van de Stadshart Topbijeenkomsten. Floor: “We proberen vormen te vinden om meer verschillende mensen uit de buurt aan te trekken. Zodat iedereen kan meedoen. Er waren heel veel jonge mensen bij deze keer”.
Ook waren er kinderen aanwezig: “Childpress was aanwezig. Zij doen kinderjournalistiek hier in de buurt. De kinderen zijn langs alle Stadshart DOET locaties gegaan om buurtbewoners te interviewen,” aldus Floor. De kinderen mochten later die week ook burgemeester Femke Halsema interviewen. “Childpress is een team van kinderjournalisten, die de kinderen begeleiden. Zij vroegen de kinderen wie ze heel graag zouden willen interviewen. En een van de meisjes antwoordde: Femke Halsema. Dus dat is geregeld”.
De Grooote Stadshart Top
De Stadshart Top vindt acht keer per jaar steeds weer op een andere plek in de buurt plaats. De eerstvolgende is op 20 november, in Splendor. Dit is de Grooote Stadshart Top.
Tijdens deze Top – die in tegenstelling tot de reguliere Stadshart Top een hele dag duurt - zullen thema’s aan bod komen zoals buurtmedia, afval, lokale economie, eenzaamheid en vergroening.
De dag bestaat uit drie onderdelen, die ook afzonderlijk te bezoeken zijn:
- 10.00 – 13.00 uur Kennismakingsbrunch + (informatieve) sessies
- 13.30 – 16.00 uur Diverse (co-creatieve) sessies
- 16.00 – 17.30 Initiatievenmarkt: ontmoet initiatiefnemers en sluit je aan
Interesse om deel te nemen aan de Top? Schrijf je dan hier in!
Download de Buurtverbinder hier.