"Ik kom weer onder de mensen en dat doet mij goed"

Jan

Het verhaal van Jan

Jan Groenheijde zit achter zijn laptop, aan een tafel bij een locatie van het WOT in Schiedam Groenoord. Sinds maart 2018 is hij iedere vrijdagochtend als vrijwilliger verantwoordelijk voor de ‘Wijkochtend’. Hier helpt hij bewoners van Groenoord met vragen over onder andere administratie, financiële zaken, overheidsbrieven, kwijtscheldingen, omgaan met het internet tot het aanvragen van een DigiD. Jan straalt zodra hij vertelt over zijn werkzaamheden bij de Wijkochtend. Iets wat een paar jaar geleden totaal anders was…

 

Ik kwam nauwelijks meer buiten
Even een boodschap doen, een wandeling maken in de stad of een kopje koffie drinken om de hoek. ‘Iets wat vroeger bij het dagelijks leven hoorde, maar door mijn ziekte niet meer vanzelfsprekend is’, aldus Jan. ‘Een poos geleden werd bij mij COPD vastgesteld, een blijvende longziekte wat zorgt voor vernauwing van de luchtwegen. De ene dag gaat het goed, de andere dag kan ik niet eens mijn bed uitkomen van de pijn’. ‘Een paar jaar geleden werd mijn moeder ook ernstig ziek. Ik besloot om bij haar in te trekken en werd fulltime mantelzorger’.

 

De stapel post werd hoger en hoger
De dagen van Jan stonden in het teken van de verzorging van zijn moeder. Toen zijn moeder overleed, kwam hij in een groot gat terecht. Hij was werkloos, kon de huur niet meer betalen en zijn gezondheid werd slechter. Post van instanties vlogen hem om de oren. ‘Op een gegeven moment maakte ik de post niet meer open, ik wist toch al dat ik het niet kon betalen’. Met grote financiële problemen als gevolg.

 

Hulp hield mij op de been
‘Ik besloot om hulp te zoeken. Uiteindelijk kreeg ik mijn administratie op orde en werkte de betalingsachterstanden een voor een weg. Het was een lange rit, maar de juiste hulp hield mij op de been. En het heeft ook iets positiefs opgeleverd; ik spreek nog regelmatig af met, inmiddels, een goede vriendin die destijds ook in hetzelfde schuitje zat’.

 

Ervaring omzetten in kracht
Na een bewogen en vooral eenzame periode lukte het Jan om zijn ervaringen om te zetten in kracht. ‘Ik had vroeger eigenlijk nooit wat met welzijnswerk. In de wijkkrant stond destijds een stukje van DOCK over de Wijkochtend. Ze zochten een vrijwilliger. Inmiddels weet ik hoe belangrijk dit werk is. Ik twijfelde daarom geen moment en ben het gesprek met Mariska Silvius, sociaal werker bij DOCK, aangegaan. Mariska luisterde goed en keek samen met mij naar wat ik kon betekenen voor de buurt. Haar begeleiding ervaar ik nog steeds als prettig. Ze staat altijd voor me klaar wanneer het nodig is’.

 

Het geeft voldoening
Een jaar later staat Jan nog steeds iedere vrijdagochtend klaar voor bewoners uit Groenoord. ‘De bezoekers hebben verschillende hulpvragen, dat maakt het afwisselend. Door mijn ervaring voel ik met de bezoekers mee. Ik heb begrip voor ze. Snap hun emoties. En probeer ze op weg te helpen, daar waar het hen zelf niet lukt. Na zo’n ochtend denk ik vaak: wat fijn dat ik de mensen een beetje op de rails heb geholpen. Je bijdrage wordt echt gewaardeerd en dat geeft mij veel voldoening’.

 

Bij twijfel: doen!
‘Er kan zoveel meer dan je denkt dus ik raad een ieder die vrijwilligerswerk overweegt aan om eens langs te gaan. Door een gesprek krijg je al snel een goed beeld van de bijdrage die jij zou kunnen leveren en wat goed bij jou past. En niet geheel onbelangrijk; je doet ervaring op, ontwikkelt je talenten en zet deze in om iets voor een ander te betekenen.