"Elke week minder stress en angst"

Het verhaal van Franklin

Haarlemmer Frank Tuinebreijer raakte in de schulden. Na een paar jaar durfde hij hiervoor hulp te vragen en werd deelnemer aan de Werkplaats Stop de Schulden: ‘Ik word sterker.’

 

“In november 2014, ik was 47 jaar, kwam een einde aan een tienjarige relatie. Twee jaar daarvoor had ik de sprong gemaakt naar zelfstandig ondernemerschap. Ik gaf coaching en trainingen met name aan zelfstandigen, op het gebied van sales, acquisitie en klantencontact. Tien jaar leefde ik in een onbezorgd gespreid bedje.

 

Op straat
Ik kon die november 2014 bij iemand intrekken in Amsterdam. We zaten echter 24 uur op elkaars lip waarbij onder meer mijn rouwperiode van de stukgelopen relatie speelde. Dat liep mis, en om escalaties te voorkomen is mij de deur gewezen. Ik belandde letterlijk op straat. Ik was toen als ondernemer financieel onstabiel.

 

In de afgelopen vier jaar ben ik onder andere dakloos geweest, was ik hard bezig om daaruit te komen en om mijn zaken op orde te krijgen in de vorm van werk en huisvesting. Dat kostte zoveel energie dat essentiële zaken die met mijn financiën en administratie te maken hebben erbij inschoten.

 

Bovendien heb ik ten tijde van mijn dakloosheid schulden opgelopen. Ook de hoeveelheid aanmaningen en brieven van deurwaarders kosten de nodige energie in de vorm van nimmer aflatende stress.


Sterk

Ik besefte dat als ik werkelijk verandering wilde in mijn situatie, ik hulp zou moeten durven vragen. Dat ik daar net zoveel recht op heb als ieder ander. En dat dat het juist sterk is om te doen in plaats van te denken dat dat zwak is. Ruim twee maanden kom ik elke donderdagochtend bij ‘Werkplaats Stop de Schulden’ van DOCK Haarlem, om mijn financiële en administratieve puinhopen op te ruimen. En met succes! Ik ben enorm blij dat ik de stap naar hulp heb genomen.

 

Minder stress en angst
Samen met een deskundige vrijwilliger, ‘mijn buddy’, die mij zonder oordeel en respectvol terzijde staat, en met de focus op het nemen van praktische oplossende stappen, heb ik al veel meer helderheid over mijn feitelijke situatie. Ik ben er nog niet maar kom elke week een stap dichterbij mijn doelen: een stabieler leven met minder stress en angst om enge enveloppen open te maken. Sterker nog, het mentale effect dat de donderdagen bij mij eveneens teweegbrengt, zorgt ervoor dat enveloppen bij mij niet meer op een grote stapel ongeopende post komen.

 

Visje
Schulden hebben een enorme impact op je hele menszijn. We zijn op uitnodiging van DOCK met de groep lekker wezen uitwaaien in IJmuiden om na afloop een lekker visje te eten met z’n allen. Ook dát menselijke besef is er bij Werkplaats Stop de Schulden. Ik word steeds sterker in mijn kwetsbaarheid.”