Historie
Stichting DOCK is opgericht in 1996. In dat jaar zijn de stedelijke organisaties voor opbouwwerk, maatschappelijk werk en ouderenwerk gedecentraliseerd naar de toenmalige deelgemeenten. DOCK ging aan de slag in Kralingen-Crooswijk. De C en K in de naam stonden voor de twee wijken van de deelgemeente.
De stap naar Amsterdam
DOCK startte met zo’n dertig enthousiaste medewerkers (opbouwwerkers en maatschappelijk werkers) en na een jaar voegden zich daar de ouderenwerkers (SOCK) bij. Maar DOCK wilde meer en richtte het Bureau DOCK Projecten op om specifieke opdrachten te kunnen uitvoeren. In eerste instantie richtte DOCK zich alleen op Rotterdam, maar al snel kwam ook Amsterdam in beeld dankzij de eerste openbare aanbesteding in welzijnsland in het stadsdeel Oud West. In de jaren die daar op volgden verwierf DOCK in Amsterdam het opbouwwerk in heel Oud-West en de Baarsjes, plus het jongerenwerk Noord en Nieuw-West.
Maatschappelijk ondernemerschap
De ondernemerslust die DOCK in al zijn activiteiten liet zien, tevreden bewoners, tevreden opdrachtgevers, goede kwaliteit van dienstverlening, bleef niet onopgemerkt. In 2005 werd DOCK gekozen tot Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar. Dat de Rotterdamse aanpak overtuigt, bleek ook weer in 2007. Toen werd DOCK gevraagd om de werkzaamheden van de failliete organisatie Radius in Haarlem over te nemen. In 2014 kreeg DOCK in Zaanstad de regie over twee sociale wijkteams. Na een eerste succesvol jaar kwamen daar nog eens twee wijkteams bij. Ook in buurtbemiddeling heeft DOCK een forse groei doorgemaakt. Aanvankelijk actief in een paar gebieden, sinds 1 januari 2015 kunnen bewoners van Rotterdam in alle wijken en buurten zich aanmelden voor deze vorm van dienstverlening. De keerzijde van de aanbestedingen in welzijn heeft DOCK zeker ook ervaren. In 2011 is in Amsterdam het opbouwwerk in Oud-West en de Baarsjes overgenomen door een andere welzijnsaanbieder, evenals in 2012 het jongerenwerk en opbouwwerk in Capelle a/d IJssel en de maatschappelijke dienstverlening in Rotterdam IJsselmonde.
Altijd een stap vooruit
DOCK maakt het verschil voor de burgers in de gebieden waar wij werkzaam zijn door een scherpe antenne voor de maatschappelijke ontwikkelingen en de vertaling daarvan in nieuwe werkwijzen. DOCK speelt creatief in op de ontwikkelingen in de samenleving. Zo staat DOCK altijd in de startblokken om invulling te kunnen geven aan nieuwe werkwijzen. Zo kon DOCK direct met het reeds ontwikkelde concept van de blended dienstverlening aan de slag toen de overheid plannen voor de participatiemaatschappij presenteerde. De eerste ervaringen met de blended dienstverlening zijn opgedaan in Rotterdam Zuid. Op dit moment wordt in alle gebieden waar DOCK actief is gewerkt met dit concept, dat altijd wordt aangepast aan de lokale situatie.
Vol vertrouwen naar de toekomst
Een organisatie is zo goed als zijn medewerkers. Die zijn gedreven, professioneel en creatief. Zo werd Jenny Zwijnenburg, werkzaam in Rotterdam-Charlois, uitverkoren tot maatschappelijk werker van het jaar 2015. Maar het zijn ook de vrijwilligers die zich elke dag weer inzetten voor een betere samenleving voor iedereen. Met zulke medewerkers en vrijwilligers gaat DOCK ook in de toekomst geschiedenis schrijven.