Verslag van de landelijke DOCK Stagedag

Verslag van de landelijke DOCK Stagedag

Op 11 maart werd de stagedag van DOCK in Utrecht een groot succes, met als resultaat een dikke 7,5 voor de organisatie en inhoud van de dag. Wat de stagedag bijzonder maakte, waren de inspirerende sessies met mensen uit het werkveld en de bruisende interactie tussen de deelnemers. Ongeveer 35 enthousiaste studenten kwamen samen om te leren en zich voor te bereiden op hun carrière in zorg en welzijn.

De meesten zijn gestart in februari met hun stage bij DOCK in bijvoorbeeld Zaanstad, Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. Sushma Schouten-Bhatti, coördinator opleidingen en stagiairs bij DOCK, geeft aan dat het belangrijk is om de studenten een startmoment te geven. Sushma: ‘Op zo’n kick-off worden ze klaargestoomd voor het werk en bereiden we ze voor op situaties die ze tegen kunnen komen.’

Opening door bestuurder Monique Kuik
Monique Kuik, sinds maart dit jaar lid van de Raad van Bestuur van DOCK, opende de dag met een persoonlijk verhaal. Ze deelde haar achtergrond als kinderwerker en haar reis die uiteindelijk naar haar bestuursfunctie heeft geleid. Monique benadrukt het belang van studenten en hoe zij met nieuwe kennis en frisse energie bijdragen aan de organisatie. Stagiairs leveren een essentiële bijdrage aan DOCK.

Veiligheid op de werkvloer
De eerste sessie van de dag richtte zich op het thema veiligheid op de werkvloer, waarbij studenten actief deelnamen aan discussies. Via stellingen werden belangrijke vraagstukken aangesneden, zoals: Mag een student alleen op huisbezoek? De deelnemers gingen in gesprek en kwamen tot waardevolle inzichten over de verantwoordelijkheden en dilemma's die ze tegen kunnen komen.

Dementie – Erkenning en betrokkenheid
Een volgende sessie ging over dementie. Voor velen was dit een thema dat vanuit persoonlijke ervaring met familieleden herkenning opriep of vanuit hun werkervaring in de zorgsector. Het gesprek gaf de studenten een beter begrip van de uitdagingen waarmee mensen met dementie en hun zorgverleners dagelijks te maken krijgen.

Het puberbrein met Steve Maduro
De laatste sessie viel bijzonder in de smaak. Steve, bekend om zijn humor en luchtige aanpak, besprak de werking van het puberbrein en gaf ideeën mee over hoe je effectief kunt omgaan met pubers. De studenten genoten van zijn verhalen en inzichten. Zo ook Shannon, DOCK stagiaire in Rotterdam: ‘De laatste spreker heeft mij erg aangesproken. Ik vind de ontwikkeling van de mens heel interessant en dan kom je snel bij kinderen uit.’

De Musketon: Het kloppende hart van de stagedag
De stagedag vond plaats in de Musketon, een centraal gelegen buurtcentrum in Utrecht, die bekend staat om haar grote theaterruimte. Hier worden niet alleen evenementen voor DOCK stagiairs georganiseerd, maar ook bijvoorbeeld kinderdisco's voor en door de wijk. De locatie zelf droeg dus bij aan de informele en open sfeer van de dag, waardoor studenten zich op hun gemak voelden.

Conclusie
De stagedag was niet alleen een kans voor de studenten om te leren, maar ook om hun netwerk uit te breiden en kennis op te doen die hen verder zal helpen in hun carrière. De organisatie, de inspirerende sessies en de betrokkenheid van de deelnemers maken deze stagedag tot een waardevolle ervaring die ze niet snel zullen vergeten. De stagiairs beschreven de dag met woorden als leuk, leerzaam, interessant, interactief. We kijken uit naar de volgende stagedag in oktober. Op die stagedag worden zo’n 100 stagiairs verwacht!