Van stagiair naar professional: Een gesprek met Rowan over haar reis bij DOCK Zaanstad

Van stagiair naar professional: Een gesprek met Rowan over haar reis bij DOCK Zaanstad

We spraken met met Rowan, die 2,5 jaar geleden als stagiair begon bij DOCK Zaanstad en nu een vaste medewerker is. We duiken in haar ervaringen, van haar start als stagiair tot haar huidige rol als coördinator bij de Papiermolen in de wijk Pelders-Hoornseveld. Hier begeleid zij bewoners met vragen en problemen op het gebied van financiën, administratie en sociale hulp.


Hoe ben je destijds bij DOCK terechtgekomen als stagiair?
"Via een docent in Haarlem op het Nova Collega waar ik mijn studie volgde. Normaal gesproken worden studenten in de regio Haarlem geplaatst, maar omdat ik in de Zaanstreek woon, werd mij aangeraden om bij DOCK Zaanstad te kijken. Ik kende DOCK al, en het bleek een perfecte match te zijn."

Wat trok je aan in een stage bij DOCK?
"Ik was zoekende naar waar mijn interesse lag in het sociaal werk. Ik heb hiervoor een opleiding als onderwijsassistent gevolgd, maar al snel merkte ik dat werken met kinderen niet mijn ding was. Bij DOCK ontdekte ik dat ik het liefst met volwassenen werk met verschillende problematieken.''

Hoe zag jouw stageperiode eruit? Wat waren je taken en verantwoordelijkheden?
"Mijn stage was niet heel gebruikelijk; ik liep in plaats van één jaar stage twee jaar stage omdat ik voor mijn gevoel na het eerste jaar nog niet klaar was.  Ik begon bij de Papiermolen en werkte ook aan de Toeslagenaffaire en triage. Mijn stage was heel divers, ik ben blij dat ik de tijd heb genomen en gekregen om de veel verschillende kanten van het werk te zien.''

 

Welke uitdagingen kwam je tegen tijdens je stageperiode en hoe ben je hiermee omgegaan?
"Het winnen van vertrouwen, vooral bij mensen die met grote problemen kampen zoals de Toeslagenaffaire, was een uitdaging. Soms kunnen mensen heel heftig reageren. Ik leerde al snel dat maatwerk belangrijk is in dit werk, omdat iedere bewoner anders is."

Hoe heeft de stage je voorbereid op je huidige rol als medewerker?
"Door twee jaar lang te leren en te ervaren, was de overgang naar een betaalde baan eigenlijk heel natuurlijk. Ik kende het werk en de organisatie al goed, dus de stap voelde klein."

Welke vaardigheden en kwaliteiten heb je tijdens je stage ontwikkeld die belangrijk waren voor je huidige functie?
"Het kunnen luisteren naar mensen en anticiperen op hun hulpvragen. Ook heb ik veel kennis opgedaan over de sociale kaart van Zaanstad, waardoor ik nu goed kan doorverwijzen waar nodig."

Hoe voelde het om de overstap te maken van stagiair naar vaste medewerker?
"Het voelde eigenlijk niet heel anders, mede door het vertrouwen van mijn collega’s. Ik had tijdens mijn stage al veel zelfstandigheid, dus de overstap voelde natuurlijk."

 

Je begeleidt nu zelf stagiairs. Hoe is het om aan de andere kant te staan en stagiairs te begeleiden?
"Het is soms een beetje vreemd. Ik vraag me soms af of ik het goed doe. Ik wil mijn stagiairs de ruimte geven om te leren door te doen, net zoals ik dat heb ervaren tijdens mijn eigen stage."

Welke aspecten van je eigen stage-ervaring gebruik je bij het begeleiden van stagiairs?
"Ik laat mijn stagiairs veel zelf ervaren. Ze mogen naast een bewoner zitten en luisteren naar hun verhalen. Het is belangrijk dat ze leren wat ze kunnen doen als iemand niet geholpen kan worden door ons. Het stukje doorverwijzen en samenwerking met netwerkpartners is ook een belangrijks aspect van ons werk wat ik meegeef aan stagiairs.”

Hoe zorg je ervoor dat stagiairs zich welkom voelen en tegelijkertijd hun vaardigheden ontwikkelen?
"Communicatie is belangrijk. Ik vraag hen naar hun interesses en kennis en moedig ze aan om zelf dingen uit te zoeken.''

 

Welke tips zou je meegeven aan stagiairs die hopen door te groeien naar een vaste aanstelling?
"Zorg dat je echt zeker weet dat dit werk bij je past. Je moet ervan houden om met mensen te werken. Het is niet altijd voorspelbaar wat je tegenkomt bij wijkbewoners, hier moet je tegen kunnen. En natuurlijk: laat zien wat je kan!''

Als je terugkijkt op je reis van stagiair naar betaalde kracht en nu als begeleider, wat is dan het belangrijkste dat je hebt geleerd?
"Ondanks het leed dat je soms hoort, moet je leren om werk en privé gescheiden te houden. Ik neem mijn werk niet mee naar huis; dat is belangrijk om mentaal gezond te blijven."

Hoe heeft deze ervaring je professioneel gevormd, en wat betekent het voor je persoonlijke ontwikkeling?
"Ik haal veel voldoening gehaald uit het helpen van mensen, niet alleen in mijn werk maar ook daarbuiten. Zo kan het zijn dat ik spontaan begin te helpen met de financiën op rij te zetten als een vriend of vriendin bijvoorbeeld geldproblemen heeft. Soms reageren ze in het begin verbaasd, achteraf zijn ze altijd dankbaar.''