Teamleiders DOCK bouwen mee aan ijzersterke wijkteams in Rotterdam

Sinds kort hebben de wijkteams van Rotterdam twee bevlogen DOCK teamleiders erbij: Salama Boutahar en Salima Dchar. Beiden zijn al jarenlang vertrouwd met het werk in de wijkteams, zowel vanuit DOCK als vanuit de gemeente, en weten daardoor goed wat er speelt. Ze begrijpen als geen ander waar collega’s tegenaan lopen, wat er nodig is op de werkvloer en hoe belangrijk het is om gezien en gehoord te worden. Met hun energie, vakkennis en verbindende aanpak zorgen zij voor korte lijnen tussen alle partijen en ondersteunen DOCK’ers in de wijkteams waar nodig. Want over een ding zijn we het allemaal eens: DOCK’ers zijn onmisbaar geworden in de wijkteams door hun vakkennis en vaak jarenlange ervaring binnen het brede welzijnswerk.
Van binnenuit gegroeid
Sinds 1 juli versterkt Salima het team als teamleider. Met negen jaar ervaring bij DOCK in de wijkteams, kent zij het werk van binnen en van buiten. Zij is nu verantwoordelijk voor de rayons Noord Buiten en Zuid Buiten. Dit zijn letterlijk de verste uithoeken van Rotterdam.
Salama is op 1 juni gestart en brengt zeven jaar DOCK-ervaring mee. Voor die tijd heeft ze vanuit de gemeente in verschillende wijkteams gewerkt. Zij neemt nu de coördinatie op zich van de rayons Noord Binnen en Zuid Binnen; het kloppende hart van de stad.
Samen vormen Salima en Salama het eerste aanspreekpunt voor DOCK-collega’s in de wijkteams, de wijkteamleiders van de gemeente, teamleiders welzijn én het management. Ze navigeren tussen deze verschillende lagen en zorgen voor verbinding, ondersteuning en professioneel vakmanschap.
Samen complexe hulpvragen oppakken
De wijkteams in Rotterdam vormen een krachtig en veelzijdig samenwerkingsverband met diverse welzijnsorganisaties. Met elkaar, én samen met de gemeente, zetten zij zich in voor Rotterdammers met complexe hulpvragen die binnenkomen via bijvoorbeeld huisartsen, scholen, het Vraagwijzer-loket of Veilig Thuis.
De uitdagingen waar deze Rotterdammers mee te maken hebben, zijn vaak zwaar: schuldenproblematiek, dreigende ontruimingen, eenzaamheid, vechtscheidingen, signalen van huiselijk geweld of psychische klachten die nog niet onder de GGZ vallen. Wekelijks worden deze aanmeldingen besproken en verdeeld onder de teamleden, zodat er snel en gericht hulp geboden kan worden.
Een goede afstemming is hierbij essentieel, zeker omdat de wijkteams bestaan uit 20 tot 30 professionals van verschillende organisaties die allemaal hetzelfde doel hebben: de Rotterdammer zo goed mogelijk helpen. De DOCK-teamleiders spelen hierin een verbindende rol door actief mee te denken, te sparren, hun eigen ervaring delen en te reflecteren.
“Door bijvoorbeeld een verbinding te maken met de teamleiders van de welzijnsorganisaties weten we beter wat er in het netwerk beschikbaar is. Hierdoor kunnen we onze collega’s beter voeden met informatie en hun werk vergemakkelijken,” legt Salama uit. Salima vult aan: “We kunnen ook meedenken over waar nog meer zorgnetwerken kunnen ontstaan. Zo ontstaat er een mooie kruisbestuiving tussen mensen en organisaties.”
Dienend leiderschap richting werkgeluk en korte lijnen
DOCK kiest bewust voor dienend leiderschap: teamleiders staan naast hun collega’s in het veld, zodat zij hun werk niet alleen optimaal kunnen uitvoeren, maar ook meer werkgeluk en welzijn ervaren. Voor Salama en Salima is dit geen abstract beleid meer, maar nu dagelijkse praktijk.
Salama: “De eerste stap is collega’s echt horen, zien en serieus nemen. Alleen dan kun je signalen opvangen en daar iets mee doen.” Ze ziet nabijheid als sleutel tot het welzijn van collega’s: “Door dicht bij je mensen te staan, houd je professionals gemotiveerd en draag je bij aan duurzame inzetbaarheid.”
Ook Salima voelt zich sterk verbonden met deze leiderschapsstijl: “Dienend leiderschap was voor mij dé reden om te solliciteren. Ik wil duurzaam investeren in collega’s, bijdragen aan werkgeluk en zorgen dat mensen zich gezien en gesteund voelen.”
In de wijkteams heeft dit leiderschap nog een extra waarde. DOCK-teamleiders brengen signalen actief in bij de wijkteamleiders van de gemeente en managers. Zo ontstaan korte lijnen, worden knelpunten sneller opgelost en trekken alle betrokkenen gezamenlijk op.
Salima: “Door signalen actief te bespreken en door te geven, houden we de communicatie open en versterken we de samenwerking. Iedereen weet waar we staan en dat werkt.”
Vakmanschap borgen binnen de wijkteams
Binnen de wijkteams krijgt de stem van DOCK’ers door de komst van onze teamleiders steeds meer gewicht. Niet alleen als het gaat om het aangeven van persoonlijke grenzen, maar juist ook in hun rol als professional bij het oplossen van complexe vraagstukken van Rotterdammers. Precies dat is wat de DOCK-teamleiders én clustermanager Marco Veenstra nastreven.
“Op alle niveaus praten we over vakmanschap”, zegt Marco, die regelmatig met de gemeente aan tafel zit. “Ik pleit er altijd voor om het professionele oordeel van onze mensen zwaar te laten wegen.”
Die professionele stem verdient een podium en de teamleiders van DOCK zien het als hun taak om die stem te versterken. Want alleen als iedere DOCK’er in een wijkteam écht gehoord wordt, kunnen we het verschil maken. In het leven van Rotterdammers, én in het vak zelf.