Studiebezoek Finnen rondom jeugdwerk

Studiebezoek Finnen rondom jeugdwerk

Multi-professionele samenwerking rondom jeugd: hoe doe je dat precies? In Finland is er sinds kort een wet waarin jeugdprofessionals samen dienen te werken in zogenoemde ‘one-stop-shops’: jongeren hoeven maar naar één plek voor alle soorten ondersteuning. In Amsterdam merken jongerenwerkers al jaren dat sommige jongeren het zwaar hebben en niet de juiste hulp ontvangen. Tegelijkertijd zien we wachtlijsten ontstaan in de jeugdhulp. Onderzoek laat zien dat er veel potentie zit in betere samenwerking (zie o.a. werk van Jolanda Sonneveld). Inmiddels is dit binnen Samen voor Jongeren Amsterdam een heus programma geworden, Samenspel Amsterdam, waarin we leren, inspireren, ontwikkelen en stimuleren. En zo geschiedde dit studiebezoek tussen de Finnen en Nederlanders! Thank you for coming Sami Sorjonen and friends!

 

Afgelopen week stond geheel in het kader van dit Samenspel:

  • Tijdens de Voor de Jeugd dag op 30 september sprak Jolanda Sonneveld over de praktijken in Utrecht en Amsterdam (shout out naar #BuKoJoU!!!)
  • Van dinsdag tot en met donderdag namen we de Finse collega’s mee naar Amsterdam West, Zuidoost, Oost en Noord én naar Utrecht.
  • We spraken over inspirerende voorbeelden, zoals Samenspel West, de ROSA Aanpak, intensief jongerenwerk in Noord en de samenwerking tussen jongerenwerk-straathoekwerk en jeugdhulp binnen de nieuwe  gebiedsknooppunten vanuit de jeugdhulp en nog veel meer!
  • Donderdag was ook de W in de Wijk dag, Natasha Valies vertelde hier over W in de Wijk jeugd in West waar DOCK, The Mall De Baarsjes, Elance en PerMens samen aan werken met ExPex en Levvel aan wijk waar kennis is over hoe om te gaan met jongeren met mentale problemen.

#SamenvoorJongerenAmsterdam wil graag Pink Hilverdink en Alma Dijkstra bedanken voor de geweldige organisatie en coördinatie! Meer weten over programma Samenspel Amsterdam vanuit Samen voor Jongeren Amsterdam? Contacteer Sarah Limburg.