Present in het Buurtcentrum & Taalcafé Welkomhuis

Present in het Buurtcentrum & Taalcafé Welkomhuis

In Utrecht zetten 39 organisaties en stichtingen hun schouders onder het Leesoffensief Utrecht. Het zijn bedrijven, scholen, universiteiten en maatschappelijke organisaties, ze slaan de handen ineen om alle Utrechters taal- en digitaal vaardig te maken. Het leesoffensief is een initiatief van Bibliotheek Utrecht en Taal Doet Meer. DOCK werkt mee aan het Leesoffensief. Het Leesoffensief is gestart omdat de taalvaardigheid van steeds meer Utrechters achteruit gaat. In Utrecht zijn dit rond de 30.000 mensen. Denk aan taalproblemen van kinderen en jongeren of het gemis van digitale vaardigheden van senioren. Digitale vaardigheden zijn voor iedereen nodig om mee te kunnen blijven doen aan een wereld die steeds meer digitaal wordt.

Twee keer per jaar komen de organisaties bij elkaar, de laatste bijeenkomst hebben diverse organisaties hun organisatie, project of vraag gepitcht. De volgende pitches kwamen aan bod: het toekomstige Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum Utrecht, wandelingen en fietstochten langs Utrechtse straat poëzie, het project One Book One Campus! beide van de Universiteit van Utrecht, een uitgever aan het woord en de week van de taal van 8 – 15 september 2024.

 

DOCK praktijk: Present zijn in het Buurtcentrum.

Bewoonster Monik Ćokic en Sociaal Beheerder Evert van der Zouw: 

 

 

“Sinds het overlijden van mijn man sta ik er alleen voor. Mijn familie woont in Macedonië. Ik ben al 40 jaar in Nederland. De administratie en de brieven zijn lastig voor mij. Ik kan de brieven lezen, maar ik begrijp het niet altijd goed. Ik krijg er stress van en word onzeker, dat geeft een onveilig gevoel. Ik moest digitaal mijn verblijfstatus verlengen, dit lukt mij niet. Op dinsdag ga ik dan naar de buurtkoffie in het buurtcentrum of op vrijdagochtend drink ik koffie met Sociaal Beheerder Evert van der Zouw. We praten dan over mijn brieven, die ik niet begrijp of hij helpt mij met andere zaken. Team Hart van Noord is als familie voor mij, ik vind het leuk! “

 

Wil je meer weten over Monik en Evert kom dan in de week van de taal van 8 - 15 september naar de vertelmiddag  “Spreek niet je moerstaal?”.  Een vertelmiddag waar mensen met verschillende achtergronden aan het woord komen over taal, maar ook  meertaligheid als kracht, de humor in eigen gemaakte woorden en sommige talen hebben geen vertaling vanuit een andere taal.

 

Taalcafé Welkomhuis

 

 

 

Sociaal Makelaar Claudia van Essen “Het Taalcafé is een ontmoetingsplek waar mensen met elkaar in gesprek gaan en de Nederlandse samenleving leren kennen.  Na een taaltraining of taalcursus is deelname aan een taalcafé vaak een mooie vervolgstap.  Er komen veel verschillende onderwerpen aan bod. We zijn nu bezig met het onderwerp tijd, datum en afspraken. Sommige mensen doen iedere week mee, of soms wel twee keer,  anderen wanneer het hen uitkomt. Het team taalcafé van het Welkomhuis bestaat uit Claudia en twee vrijwilligers. Ik bereid het centrale thema voor en stimuleer mensen om te praten. Ik zet mensen in hun kracht , door mensen te verbinden, mensen die al wat beter spreken en mensen die nog wat meer lef moeten krijgen om te spreken.  Iedereen kan binnen lopen bij het taalcafé, je hoeft je niet vooraf aan te melden en er zijn geen kosten aan verbonden. Welkom is onze slogan! Het taalcafé in het Welkomhuis is op woensdag van 13.00 - 15.00 uur en op vrijdag van 10.00 - 12.00 uur”.  Er zijn taalcafé’s door de hele stad, ook digitaal, kijk hier voor op de website van Taal Doet Meer.

 

Samira Morad deelnemer aan het taalcafé en vrijwilliger bij het Welkomhuis. Ik kom op vrijdag naar het taalcafé en merk dat ik beter ben gaan praten. Toen mijn kinderen klein waren sprak ik de taal niet, nu doe ik vrijwilligerswerk bij het Welkomhuis. Ik spreek hier Nederlands en Arabisch/ Turks dat is heel leuk. Ik kan veel mensen helpen.

 

Meer lezen over het leesoffensief:

Manifest Leesoffensief Flyer