Jetske, Henny en Angela vertellen over hun Lief & Leedstraten

Jetske, Henny en Angela vertellen over hun Lief & Leedstraten

“Je maakt niet alleen je buur gelukkig, maar je krijgt er zelf ook veel voor terug.”

 

Binnen DOCK hebben we in een aantal steden ‘Lief en Leedstraten’. Buren die iets willen betekenen voor hun buren in de straat. We spraken erover met gangmakers Henny, Jetske en DOCK buurtwerker Angela Kroon. Op tafel ligt er van alles uitgestald wat de gangmakers krijgen bij aanmelding.

 

“Doordat ik een gangmaker ben, kom ik zelf ook meer in contact met de mensen in de straat.”

Jetske is sinds een half jaar gangmaker. Zo noemen we iemand die omkijkt naar een buur in de straat. Als ze over haar Lief en Leedstraat praat, glundert ze trots. “Tijdens een markt op het Zonneplein zag ik het kraampje van DOCK staan waar het Lief en Leedproject werd gepromoot,” vertelt ze. “Ik dacht: Dat wil ik. Ik wil ook gangmaker worden! Ik moest gelijk denken aan mijn buurman van bijna 100 jaar. Hij was ziek en ik wilde hem graag een hart onder de riem steken. Zelf ben ik niet een persoon die gelijk op iets afstapt, maar na even nadenken heb ik me dezelfde dag nog aangemeld. Ik kreeg als bedankje gelijk een plantje voor mezelf en een voor mijn buurman.

Een collega van DOCK is langs geweest en heeft me uitgelegd hoe het werkt. Ik heb flyers gekregen om in de straat uit te delen om het project en mezelf onder de aandacht te brengen. Daar kreeg ik leuke reacties op en iedereen was enthousiast. Als ik hoor dat mensen ziek zijn of er een speciaal moment is, dan ga ik langs. Ik maak er niet alleen mijn buur mee gelukkig, maar ik krijg er zelf ook veel voor terug. Tijdens de Kerst kreeg ik van mijn buurtjes ook allemaal kaarten. Ik ben zelf wat terughoudender in het maken van contacten. Doordat ik een gangmaker ben, kom ik zelf ook meer in contact met de mensen in de straat. En mensen herkennen mij. Ook zie ik dat er meer verbinding is ontstaan in de wijk, want de kaartjes laat ik ook door anderen in de straat onderteken. Gangmaker zijn geeft me heel veel voldoening. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad.”

 

“Goede begeleiding vinden we belangrijk”

“Vanuit DOCK vinden we het belangrijk om onze gangmakers goed te begeleiden”, vertelt Angela. Naast de kaarten en flyers die gangmakers kunnen gebruiken, organiseren we ook jaarlijks ‘gangmakersbijeenkomsten’. Een mooi moment om onderling kennis te maken, ideeën en ervaringen uit te wisselen. Ook hebben we een app groep waar je vragen kunt stellen en het is leuk om verbinding te hebben met andere gangmakers. Soms ben je alleen gangmaker, maar je kunt het ook met iemand anders in de straat doen. Tijdens een gezellig koffiemomentje kun je samen iets leuks bedenken voor een speciale dag, zoals burendag, Valentijnsdag etc. Tussentijds is er ook 1-op-1 contact met de gangmakers om te kijken hoe het gaat, of het lukt in de straat en waar ze nog wat ondersteuning bij kunnen gebruiken. Gangmakers krijgen een budget van 150 euro per jaar die ze op eigen wijze kunnen besteden aan de straat. Samen met samenwerkingspartners Civic en Doras verzorgen we Lief en Leedstraten in Amsterdam Noord. Inmiddels hebben we in Noord-West rond de 30 gangmakers, maar we kunnen er altijd nog meer gebruiken.”

 

“Hé dat is ook iets voor mij. Ik wil mijn straatje wel blij maken.”

Gangmaker Henny knutselt wat af voor haar buurtjes. “Ik ben gangmaker voor het Kermispad. Een  buurt met een aantal flats. Die 150 euro is na een paar bloemetjes zo op, dus knutsel ik zelf leuke kaarten en maak ik kadootjes voor verjaardagen of speciale gelegenheden. Nadat ik niet meer kon werken vanwege mijn gezondheid zocht ik een andere manier om onder de mensen te zijn. En die heb ik gevonden. Ik was eerst lange tijd vrijwilliger bij het buurthuis. Toen ik zag dat ze gangmakers zochten en dacht ik ‘Hé dat is ook iets voor mij. Ik wil mijn straatje wel blij maken.’ Dit doe ik al jaren met veel plezier.

Een mooi ‘gangmakersmoment’ dat me is bijgebleven, is van vorig jaar. Door de storm waren er bij iemand twee hekken omgewaaid. Ik heb een snoeppotje gemaakt met een label ‘Een troostpotje namens alle buren uit de straat ’. Dit werd zeer gewaardeerd. Wat ik zo leuk vind aan gangmaker zijn, is dat je nieuwe buren leert kennen. Buurtjes zeggen mij ook altijd gedag, dus je hebt veel meer contact met elkaar. Ook komen ze veel makkelijker naar mij toe voor vragen.

Ik vind dat DOCK de gangmakers goed begeleidt. Er is 1 à 2 keer per jaar een gangmakersbijeenkomst. Eddy Spier heeft met de gangmakers zelfs een lied gemaakt tijdens een van de gangmakersfeesten. Ik ga er graag naar toe, maar ben actief bij het organiseren en meedenken ervan. Bijvoorbeeld door het maken van flyers, placemats, servetringen labels etc. Ook help ik soms met het werven van nieuwe gangmakers. Zoals bij het Tuttifruttidorp waar we bloemen met een kaartje aan voorbijgangers gingen uitdelen. Het is best lastig om gangmakers te vinden. Of ze zijn zelf hulpbehoevend dat ze niet kunnen lopen of beiden werken waardoor er weinig tijd is. Op mij kunnen ze de komende jaren nog rekenen. Ik heb nog zoveel ideeën.”

 

Lief en leed troostpotje lief en leed geboortekaart

 

 

Ook gangmaker worden?

In heel Nederland zijn er Lief en Leedstraten. Wil je graag in Amsterdam Noord of Centrum gangmaker worden? Lees hier hoe het werkt, of neem contact op met een van onze collega’s in Amsterdam:

Noord-West: Angela Kroon, akroon@dock.nl, 06-599  86052

Noord-West: Mike Bonsen, mbonsen@dock.nl, 06-599 79612

Centrum: liefenleedamsterdamcentrum@dock.nl

 

Algemene informatie kun je ook vinden op www.liefenleedstraat.nl