Interview met Alice | Van vrijwilliger bij wijkcentrum de Poelenburcht naar betaalde baan bij Spaansgroen
Interview met Alice | Van vrijwilliger bij wijkcentrum de Poelenburcht naar betaalde baan bij Spaansgroen
Naam: Alice
Leeftijd: 41 jaar
Vrijwilligerswerk bij De Poelenburcht: Coördinator in de keuken
Huidige baan: Sleutelpersoon bij Spaansgroen in Zaandam
Vandaag delen we het mooie verhaal van Alice.
Alice, een inwoner van de Rosmolenwijk, begon in juni 2023 als vrijwilliger bij wijkcentrum De Poelenburcht. Met haar passie voor mensen en haar inzet in de keuken wist ze al snel het vertrouwen te winnen van haar team. Wat begon als een vrijwilligersrol groeide uit tot een waardevolle leerervaring die haar op weg hielp naar een betaalde baan.
Alice coördineerde een groep van zeven vrouwen in de keuken en leerde door persoonlijke gesprekken en geduld een hechte band met hen op te bouwen. Hoewel koken niet haar grootste passie is, vond ze voldoening in het leiden van de groep en het opbouwen van vertrouwen.
Mede door de steun van het Sociaal Wijkteam en Werkom groeide haar zelfvertrouwen en motivatie. Uiteindelijk leidde dit tot haar huidige betaalde functie bij Spaansgroen, waar ze als sleutelpersoon bewoners en netwerkpartners met elkaar verbindt. Het verhaal van Alice is een mooi voorbeeld van hoe vrijwilligerswerk kan leiden tot persoonlijke groei en nieuwe carrièremogelijkheden.
Lees verder om meer te weten te komen over Alice's reis en hoe ze de stap zette van vrijwilliger naar een betaalde baan!
Tekst gaat verder onder foto
Op de foto zie je Alice in de keuken van wijkcentrum de Poelenburcht
Hoe ben je voor het eerst in contact gekomen met buurthuis De Poelenburcht?
"Ik was eerst vrijwilliger bij buurthuis De Kolk in de Rosmolenwijk, waar ik was aangesloten bij een kookproject. Daar raakte ik aan de praat met medewerkers van het Sociaal Wijkteam. Toen het kookproject stopte, ben ik een keer De Poelenburcht binnengestapt, daar herkende ik medewerkers van het Sociaal Wijkteam. Medewerkers Luciana en Ivar begonnen een gesprek met mij. Niet veel later ben ik begonnen als coördinator in de keuken van De Poelenburcht, waarbij ik de leiding had over een team van zeven mensen. Mijn taak was om hen aan te sturen, de agenda en opdrachten in de gaten te houden en ervoor zorgen dat alles soepel verliep. Dit was een kans voor mij om te groeien en te leren, vooral met de steun van de medewerkers van het Sociaal Wijkteam. Zij hebben mij echt geholpen en veel geleerd."
Hoe was het voor je om de keuken te coördineren? Wat vond je het leukste aan deze rol?
"Hoewel koken niet per se mijn passie is, vond ik het geweldig om persoonlijk contact te hebben met de andere vrouwen in de keuken. Vertrouwen opbouwen was het belangrijkste voor mij om zo taken gedaan te krijgen. Iedereen in de groep komt uit verschillende culturen, dat vroeg om veel begrip en inlevingsvermogen. Soms willen mensen echt hun eigen gewoontes volgen, dat moet je respecteren. Door goed te luisteren en open te staan voor persoonlijke verhalen, bouwde ik dat vertrouwen op. Bijvoorbeeld: als iemand hulp nodig had met een formulier invullen, hielp ik eerst daarmee, zodat we daarna weer verder konden werken."
Wat heeft jou geholpen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling?
"Mijn begeleider van het Sociaal Wijkteam heeft mij begeleid in mijn vrijwilligerswerk bij de keuken. Ik heb veel geleerd over; hygiëne, etenswaren, calculeren en vooral hoe je vertrouwen kunt opbouwen binnen een groep. Door dit alles voelde ik me echt onderdeel van het team en kon ik zelfstandig aan de slag. Deze ervaring leerde me ook om problemen zelf op te lossen en door te zetten als iets misging."
Wanneer realiseerde je dat je klaar was om de stap naar betaald werk te zetten?
"Op een gegeven moment merkte ik dat ik steeds vaker behoefte had aan meer uitdaging. Er waren niet veel andere taken die ik kon doen binnen mijn vrijwilligerswerk, de behoefte naar meer verantwoordelijkheid werd alleen maar groter. Daarnaast stopte mijn uitkering, dus ik moest op zoek naar een betaalde baan. Bij Werkom sprak ik met medewerker Romy en bij het UWV met medewerker Indra, zij kwamen met een vacature voor een baan bij Spaansgroen. Toen ik eenmaal een sollicitatiegesprek had gehad en werd aangenomen, was ik zo enorm enthousiast en dankbaar! Dit is echt een grote stap vooruit voor mij."
Welke specifieke vaardigheden of kennis die je bij De Poelenburcht hebt opgedaan, hebben je geholpen in het vinden van een baan?
"De vaardigheden die ik leerde, zoals; leidinggeven, vertrouwen opbouwen, problemen oplossen, waren heel belangrijk. Daarnaast hielp mijn ervaring met verschillende culturen om flexibel te zijn en om te gaan met verschillende mensen, wat heel belangrijk is in mijn nieuwe baan bij Spaansgroen. Het was ook waardevol dat ik leerde om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor mijn taken."
Wat is de grootste uitdaging bij de overgang van vrijwilliger naar betaalde kracht?
"Afscheid nemen van de vrouwen in de keuken vond ik moeilijk. We hadden een band opgebouwd, het was zwaar om te zien dat ze het lastig vonden dat ik vertrok.''
Welke rol speelde het opbouwen van zelfvertrouwen en motivatie tijdens dit proces, hoe heeft het wijkcentrum hieraan bijgedragen?
"Het opbouwen van zelfvertrouwen was cruciaal. Dankzij de steun van het Sociaal Wijkteam voelde ik me gemotiveerd om door te gaan en uitdagingen aan te pakken. Ik heb veel geleerd door naar de medewerkers te kijken en in de praktijk te werken. Zij gaven me het vertrouwen dat ik nodig had om de volgende stap te zetten."
Hoe voelde het om uiteindelijk een betaalde baan te krijgen? Wat betekende dit voor jou persoonlijk en professioneel?
"Het was een enorme stap voor mij, zowel persoonlijk als professioneel. Het gaf me het gevoel dat ik verder kon groeien en mezelf kon ontwikkelen. Nu heb ik de kans om met mensen te werken, net zoals ik dat bij De Poelenburcht deed, maar dan op een ander vlak."
Welke tips zou je willen geven aan andere deelnemers die misschien dezelfde weg willen bewandelen, van vrijwilliger naar betaalde baan?
"Werk aan jezelf en wees je bewust van je eigen kracht en uitdagingen. Ga moeilijke situaties niet uit de weg en blijf jezelf ontwikkelen. Vertrouw op de mensen om je heen, zoals ik dat deed met de medewerkers van het Sociaal Wijkteam. Zij gaven me de steun die ik nodig had om door te zetten en te groeien. Uiteindelijk gaat het erom dat je in jezelf gelooft en de motivatie vindt om de volgende stap te zetten."
Nu volgt Alice een training om zich verder te ontwikkelen in haar nieuwe baan bij Spaansgroen. Ze kijkt met enthousiasme uit naar wat de toekomst voor haar in petto heeft.
We spraken ook met Romy van Werkom over het traject van Alice:
Romy (casemanager Werkom): ''Alice's traject bij Werkom begon in 2021, toen ze werd aangemeld voor directe bemiddeling naar werk via het Werkcafé aan de Poort. Helaas kon ze vanwege kinderopvang en haar woning niet meteen starten, waardoor ze werd terugverwezen naar het Sociaal Wijkteam. In 2022 werd ze opnieuw aangemeld, maar door dezelfde problemen verliep dit moeizaam. Begin 2023 zijn we actief verder gegaan en werd er samen met haar een WerkOntwikkelPlan (WOP) opgesteld.
Ze werd naar het MDT Horeca en Detailhandel doorverwezen en uiteindelijk kwam ze in juli bij de juiste adviseurs terecht. Hoewel ze eerst voor catering koos vanwege de werkgelegenheid, bleek in gesprekken dat ze liever in een callcenter of als receptioniste wilde werken. Dankzij de samenwerking van haar begeleiders werd ze voorgesteld voor verschillende functies en uiteindelijk aangenomen als Sleutelpersoon! Alice's succes komt grotendeels door haar eigen inzet, ondersteund door haar sprankelende persoonlijkheid, motivatie en flexibiliteit. Haar open houding en de goede begeleiding van verschillende adviseurs, die goed doorvroegen naar haar echte passie, hebben ervoor gezorgd dat ze snel een betaalde baan vond.''