Iftar biedt ruimte voor interculturele verbinding in de wijk

Iftar biedt ruimte voor interculturele verbinding in de wijk

Vrijwilligers van Stichting Secu die wonen in de buurt Hoge Weide en sociaal makelaar van DOCK Lotte Klaverstijn van Buurtcentrum Hoge Weide, zetten een nieuwe traditie voort. De Iftar van 2024 was een groot succes. We werden toen compleet overdonderd door hoeveel animo er was voor de Iftar; iedereen kon langskomen en mee-eten. Dit jaar hebben we besloten om mensen uit te nodigen voor de Iftar. Lotte heeft bijvoorbeeld een vrijwillige gastvrouw uitgenodigd die ook meedoet met de Ramadan en Stichting Secu heeft een aantal mensen uitgenodigd die recent in de buurt zijn komen wonen. De mensen die ik spreek tijdens de Iftar wonen allemaal in Hoge Weide. Sommige bewoners zijn nog nooit in het buurtcentrum geweest en anderen zijn nog nooit bij een Iftar geweest.

Iedereen is welkom bij de Iftar
We worden hartelijk ontvangen door de vrijwilligers van Stichting Secu en sociaal makelaar Lotte. Ondertussen is iedereen druk bezig met het klaarmaken van het mooie eten. Lotte kent iedereen die binnenkomt. Tom (32 jaar) stapt enthousiast op me af en zegt: “Kom je ook Iftaren?” Het is leuk dat Tom van de Iftar een werkwoord maakt. Het geeft aan dat de Iftar een handeling is: samenkomen om het vasten te doorbreken, maar bovendien een gezamenlijke maaltijd nuttigen waar iedereen welkom is en elkaar wil leren kennen.

Sena (17 jaar) en Lara (18 jaar) helpen met het uitserveren van het eten. Ze vinden het zo leuk om aanwezig te zijn en ook heel leuk om te laten zien hoe zij het doen. De Ramadan is een hele speciale maand, ook voor bezinning. Ze gaan naar de Turkse moskee voor het speciale gebed met beweging en drinken daarna een kopje thee met elkaar.

Kom uit je bubbel
Bij aanvang van de maaltijd is er een moment van aandacht om het vasten te doorbreken, waarna we beginnen met een dadel en water, en vervolgens de heerlijke linzensoep te nuttigen. Iets later schuiven nog een aantal mannen, die aan de Ramadan doen, uit hun werk aan. Na de soep neemt Sevin (47 jaar) het woord: “Welkom op deze bijzondere avond en wat leuk dat jullie vanavond hier allemaal zijn. Ramadan is een periode van niet alleen vasten, maar ook bezinning, geduld, gemeenschap en verdraagzaamheid.” Al meer dan 20 jaar organiseert SECU sociaal-maatschappelijke projecten rondom actief burgerschap, het tegengaan van eenzaamheid en het tegengaan van polarisatie in de stad Utrecht. Gedurende het jaar staan we extra stil bij de burendag, de kerstdagen, vrouwendag en de Ramadan. Ook willen we de interculturele verbinding van gemeenschappen in de samenleving bevorderen. We lezen dat groepen steeds vaker in hun eigen bubbel leven en weinig in contact komen met mensen die ‘anders’ zijn. Zo kwamen we op het projectidee om 30 dagen lang Iftardiners te organiseren. Het motto van de Iftaravonden is ‘Kom uit je bubbel’. De gemeente Utrecht draagt iets bij, maar het grootste deel van de middelen komt van de vrijwilligers zelf. We nemen ook deel aan Iftarmee, je kunt intekenen voor een Iftar bij een gastgezin bij jou in de buurt.”

Gemixt gezelschap
Het is een goede sfeer aan tafel. Tom woont in de Rode Toren tegenover het buurtcentrum en stelt nieuwsgierig vragen over de Iftar aan tafelgenoten die deelnemen aan de Ramadan. Hij neemt deel aan de Iftar, omdat hij het belangrijk vindt om verschillende mensen te ontmoeten uit verschillende culturen. We zijn met een groep bewoners uit de Rode Toren gekomen. ‘De Rode Toren is eigenlijk een buurtproject’, vertelt Sandra (55 jaar). Naast de appartementen in de drie torens is er een verlengde huiskamer, BuurHuis noemen we deze ontmoetingsplek. We zijn hier met het team Host van BuurHuis, we vinden het allemaal belangrijk om andere mensen te ontmoeten. Sandra en Jurgen (43 jaar) doen ook vrijwilligerswerk in buurtcentrum Hoge Weide, ze schenken koffie en zijn onderdeel van de Driehoek van Buurtcentrum Hoge Weide (een soort raad met Gemeente Utrecht, DOCK en bewoners). Daardoor zijn ze de verbindende schakel tussen het buurtcentrum en BuurHuis. Vaduz (62 jaar) is ook host bij BuurHuis en neemt in het buurtcentrum deel aan de yogales. Vaduz kan helaas niet vasten vanwege haar gezondheid, maar geniet enorm van de Iftar. En dan is het tijd voor het toetje: baklava met koffie en thee. Sandra vraagt of er nog zo’n heerlijk baklava met pistache is.

Deze Iftar was op 5 maart 2025, de Ramadan duurt tot 29 maart 2025.

Interessante links

Stichting SECU

 

Iftarmee

 

Buurtcentrum Hoge Weide