''Even je eigen verhaal doen kan al veel betekenen voor een jonge mantelzorger’’

''Even je eigen verhaal doen kan al veel betekenen voor een jonge mantelzorger’’

‘’Het klinkt eenvoudig maar aandacht geven is ontzettend belangrijk, even je eigen verhaal doen kan al veel betekenen voor een jonge mantelzorger’’

 

Van 1 tot en met 7 juni is het ' De Week van de Jonge Mantelzorger'. Een kwart van de jongeren is jonge mantelzorger. Dat zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt. Kinderen en jongeren in de leeftijd tot en met 24 jaar die zorgen voor een gezinslid vanwege ziekte of een beperking zijn jonge mantelzorgers.

 

Hoe gaan we bij DOCK om met jonge mantelzorgers en hoe kunnen wij hen het beste ondersteunen? Medewerker Noortje uit Zaanstad vertelt hier meer over.  

 

Wat is jouw functie bij DOCK?

Ik werk als triagemedewerker en ben daarnaast aanspreekpunt mantelzorg bij het Sociaal Wijkteam in Zaandam. Dit houdt in dat ik de ogen en oren ben in de wijk op het gebied van mantelzorg en acties uitzet waar behoefte aan is.

 

Kun je iets vertellen over het werken met jonge mantelzorgers?
Als aanspreekpunt leg je contact met jonge mantelzorgers. Vaak komen zij in eerste instantie via een andere weg binnen bij het Sociaal Wijkteam. Door middel van het gesprek aangaan kom je er achter dat iemand soms ook mantelzorger is voor een gezinslid.

 

Bij het Sociaal Wijkteam vertellen wij de jonge mantelzorger dat er mogelijkheden zijn op het gebied van verlichting bieden binnen het gezin. Soms kun je bijvoorbeeld zorg inzetten wat gefinancierd wordt vanuit de zorgverzekering of kun je een vrijwilliger inzetten. Dit zijn zaken waar een jonge mantelzorger vaak niet vanaf weet. Zorg overdragen aan een onbekende kan soms spannend zijn, de jonge mantelzorger is tenslotte gewend om dit altijd zelf te doen. Dit is één van de redenen waarom ik, en mijn collega's, altijd het gesprek aangaan met de jonge mantelzorger. Het stukje vertrouwen speelt hierin een belangrijke rol om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen.

 

Hoe ziet dat er in praktijk uit?

Tijdens een gesprek met een jonge mantelzorger neem ik altijd de tijd en stel ik persoonsgerichte vragen zoals; 'hoe gaat het met jou? Hoe ziet jouw leven eruit? Wat maakt jou blij?'

De verantwoordelijkheid die een jonge mantelzorger draagt is groot. Ik vind het daarom essentieel om telefonisch contact te onderhouden. Uiteraard spreken we samen af wat iemand hierin prettig vindt. Het klinkt eenvoudig maar aandacht geven is ontzettend belangrijk, even je eigen verhaal doen kan al veel voor iemand betekenen.

 

Onze belangrijkste vorm van hulp bieden is daarom: aandacht geven. In Zaanstad werken we ook met een stedelijk mantelzorgcoach team. Zij gaan op huisbezoek, brengen de situatie in kaart en coachen de jonge mantelzorger in de zin van; de regie pakken over wat er speelt in hun leven.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen die je tegenkomt in het werk met jonge mantelzorgers?

Dat iemand een jonge mantelzorger is blijft vaak lange tijd onder de radar. Dat vind ik zorgwekkend. Het feit dat een persoon op jonge leeftijd al zoveel verantwoordelijkheid met zich meedraagt heeft gevolgen voor de eigen sociale en emotionele ontwikkeling. Op den duur kan het zijn dat er grote zorgen bij komen kijken zoals; schooluitval, verslaving, eenzaamheid en/of armoede. Jonge personen zouden bezig moeten zijn met hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Alle handvaten die wij kunnen bieden op dat gebied zie ik als een waardevolle bijdrage.

Tekst gaat verder onder foto

 

Kun je een succesverhaal delen van een jonge mantelzorger die je op weg hebt geholpen?

Ik heb een keer een jonge meid van 17 jaar op weg geholpen met het aanvragen van een begeleidingsindicatie voor haar moeder. Moeder kwam in aanmerking voor een indicatie individuele begeleiding, dit heeft voor veel lucht gezorgd binnen het gezin. Je ziet letterlijk de voordelen voor beide partijen; moeder krijgt ondersteuning vanuit een begeleider waardoor taken worden overgenomen van dochter. Dochter heeft meer tijd voor zichzelf en kan zich hierdoor beter focussen op school.

 

Wil je verder nog iets kwijt?

‘Onderschat de taak niet van jonge mantelzorgers. Het is mooi om voor een ander te zorgen, benoem dat als hulpverlener ook altijd. Wat je doet voor een ander is heel nobel, maar ook heel zwaar. Blijf er niet alleen mee lopen, geef een signaal af als je overbelast wordt. Er is altijd iemand in je omgeving die je verder op weg kan helpen, denk aan; een vriend of vriendin, een buurvrouw, een docent of stap binnen bij een Sociaal Wijkteam bij jou in de buurt. Weet dat je er niet alleen voor staat.’

 

Wil je meer lezen over De Week van de Jonge Mantelzorger? Lees dan verder.

 

Wil je een Sociaal Wijkteam bezoeken? Bekijk hier de locaties bij jou in de buurt.