Doorstroom van speeltuinwerk naar jongerenwerk

Doorstroom van speeltuinwerk naar jongerenwerk

Het is begin van de middag en de kinderen druppelen naar binnen. De een gaat nog even buiten spelen op het speelplein, dan ander kruipt achter de computer. Ze worden hartelijk welkom geheten door een vrijwilliger, die zo een activiteit met ze gaat doen.

 

Vaste gezichten en goed contact is de basis

“De speeltuinen vormen een belangrijke plek waar we niet alleen de kinderen, maar ook de ouders of opvoeders ontmoeten,” legt Akis Tsovilis uit. Tijdens de speeltijd kan je makkelijker mensen bereiken en leer je de gezinnen in de buurt kennen. Onze vrijwilligers zijn vaste gezichten en kennen de kinderen en opvoeders. Dit goede contact helpt je bij de verdere begeleiding van de kinderen. Daar investeren we dan ook veel tijd in. Wanneer de kinderen nog jong zijn, dan zijn ze nog kneedbaar en kun je ze vormen. Ongeacht achtergrond, huidskleur of religie, spelen de kinderen leuk met elkaar. Ze accepteren elkaar zoals ze zijn, groeien samen op en bouwen een netwerk op. Daar hebben ze later alleen maar profijt van.

 

Signaleren afwijkend gedrag

We begeleiden en trainen onze vrijwilligers ook in hun werk: hoe spelen de kinderen, wat zie je op het plein, hoe ga je in gesprek met de buren, is het ‘s avonds rustig op het plein? etc. Hierdoor herkennen we eerder kinderen die een bepaald afwijkend gedrag vertonen. Denk aan gepest worden, asociaal gedrag, agressie of andere zaken. Het is belangrijk om vroeg te starten met het signaleren, vindt Akis, zodat we de kinderen en hun opvoeders extra aandacht kunnen geven. Vaak zie je dat kinderen vanuit de speeltuin doorstromen naar een wekelijkse activiteit. Bijvoorbeeld deze kinderen die vandaag een kunstwerkje gaan maken met gekleurd zand. Op deze manier werken we al met 8-10 jarigen en tegelijkertijd bouwen we aan relaties met en tussen opvoeders. Sinds kort zijn we met jongerenwerk op basisschool gestart om zo een vloeiende lijn van speeltuinwerk naar kinderwerk voor te zetten.

 

Door vroegtijdige investering in de relatie creëer je vertrouwen

Wanneer de kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan dan neemt een jongerenwerker het over. Bij jongerenwerk gaat het contact vaak anders. Jongeren willen niet graag hun ouders erbij betrekken. Doordat we geïnvesteerd hebben, is er op latere leeftijd meer contact met de tieners en hun opvoeders. Voor de jongeren zijn we een veilige omgeving waar altijd de deur openstaat. Voor de ouders fungeer ik soms als intermediair als ze ergens hulp bij nodig hebben, bijvoorbeeld hun administratie. Of help ze bij het aanmelden bij een sport. Hierdoor creëer ik vertrouwen en is het makkelijker ze aan te spreken als het gaat om het kind. Zo kunnen we samen met het buurtteam en andere instanties kijken hoe we iets kunnen veranderen om het gezin verder te helpen.