DOCK Lab-West
De les van de MBO-studenten ‘Social Work’ bij Lab West DOCK in Bos en Lommer ging eind december over ‘mentaliseren’ met een VR-bril en een avatar. De les werd gegeven door Veerle Andries (orthopedagoog/onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam). De VR-bril ervaring kan je bewustmaken hoe je je gedachten en gevoelens interpreteert en begrijpt. Het kan je helpen om na te denken over hoe je reageert op de antwoorden van de avater en hoe je je eigen emoties en gedachten daarbij betrekt. Hoe kan deze VR-bril studenten en jongeren helpen?
Mentaliseren is het vermogen om na te denken over de gedachten, gevoelens en bedoelingen van jezelf en van de ander. Iedereen doet het, maar vaak onbewust. Als je met iemand in gesprek bent, merk je dat het prettig verloopt, je kunt je in de ander verplaatsen. Soms is dat niet zo. Vanuit mentaliseren ga je bewuster daarover nadenken: waarom reageerde ik boos, hoe heeft de ander dat gevoeld? Mentaliseren is belangrijk in het ondersteunen van cliënten met een verstandelijke beperking.
Student Amira: “De les metaliseren was een leuke en leerzame oefening. Iedere student kreeg om de beurt een VR-bril op en ging in gesprek met een avatar. Door de VR-bril kregen we als oefening mee hoe we moeten reageren in verschillende situaties. De rest van de studenten beoordeelden de antwoorden van de student die op dat moment het gesprek voerde met de avatar. In hoeverre vonden zij de antwoorden wel of niet metaliserend. Het was een interessante manier om jezelf beter te leren kennen en te ontdekken hoe je denkt en voelt.“
Met Lab West DOCK faciliteren we hybride leren voor mbo- en hbo studenten Social Work. Hierdoor kunnen we niet alleen inhoudelijk betere leer- en werkplekken creëren, maar tegelijk dragen we bij aan versterking en verbinding in de wijk. Binnen Amsterdam zijn er verschillende staddelen een ‘Lab’ DOCK draait daarvan één hybride leerproject: Lab West DOCK.
Leerzame, laagdrempelige zorg
Natasha Valies is coördinator van het project Buurtverbinding LandlustLab voor DOCK in Amsterdam-West. Samen met roc-stagiairs en partners helpt ze minder zelfredzame buurtbewoners met het oplossen van laagdrempelige zorgvragen. Het LandlustLab – vernoemd naar de Amsterdamse wijk Landlust – is een bijzonder leerproject dat buurtbewoners, zorginstanties en roc-stagiairs van de richting zorg en welzijn verbindt. Wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met DOCK-collega Natasha Valies via nvalies@dock.nl