De kracht van het administratiespreekuur

De kracht van het administratiespreekuur

Niet voor iedereen is het invullen van de digitale inkomstenbelasting, het aanvragen van toeslagen, AOW, kwijtscheldingen en gemeentelijke belastingen even gemakkelijk. In een wereld waar administratie steeds meer digitaal en complex wordt, is er een plek waar bewoners van Hoogvliet terecht kunnen voor ondersteuning: de administratiespreekuren, ook wel bekend als Checkpoint. Deze spreekuren bieden een helpende hand aan mensen die vastlopen in de wirwar van regelgeving, digitale aanvragen en financiële problemen. Dankzij een toegewijd team van vrijwilligers en stagiaires krijgen wekelijks gemiddeld 60 bewoners de hulp die ze nodig hebben om weer grip op hun situatie te krijgen.

Een laagdrempelige plek voor ondersteuning

Verspreid over verschillende locaties in Hoogvliet zijn er zes administratiespreekuren, waarvan sommige specifiek gericht zijn op 55-plussers. Hier kunnen bewoners aankloppen voor hulp bij uiteenlopende administratieve vraagstukken. In drukkere periodes, zoals tijdens de belastingaangifte, stijgt het aantal bezoekers zelfs nog verder.

"Per week bereiken wij gemiddeld 60 bewoners. Sommigen komen regelmatig terug," vertelt Deanna Gozzi, sociaal makelaar bij DOCK. "In deze periode van het jaar, door kwijtscheldingen van gemeente en provinciale belastingen, aanvragen AOW en Jeugdtegoed, belastingaangifte etc., is het eigenlijk nog veel drukker."

De vrijwilligers, waarvan velen ervaringsdeskundigen zijn of een achtergrond hebben bij instanties zoals de Belastingdienst en de FIOD, bieden begeleiding bij alle administratieve handelingen die de overheid van burgers verwacht. Van het ordenen van papierwerk tot het digitaal indienen van documenten: zij staan letterlijk naast de bewoners om hen door het proces heen te helpen.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

Een van de grootste obstakels waar bezoekers tegenaan lopen, is de digitalisering van overheidsdiensten. Steeds vaker moeten aanvragen, declaraties en contactmomenten online plaatsvinden. Veel mensen, met name ouderen en nieuwkomers, hebben moeite met deze digitale overgang.

"Alle thuisadministratiehandelingen zijn nu voor 90% digitaal," legt Deanna uit. "Diensten zijn steeds minder telefonisch bereikbaar, je moet eerst je vragen aan een ‘chatbot’ duidelijk voorleggen voordat je in contact kan komen met een menselijke medewerker. Vervolgens moeten bewoners allerlei documentatie digitaal verzamelen, versturen en/of uploaden."

Veel bewoners beschikken slechts over een smartphone en gebruiken die vooral voor sociale contacten. Tijdens de spreekuren kunnen zij gebruik maken van computers en worden ze stap voor stap begeleid bij het uitvoeren van hun administratieve taken. Voor sommigen is dit een leerproces waardoor ze steeds zelfstandiger worden, terwijl anderen blijvend afhankelijk zijn van deze hulp.

Een andere veelvoorkomende uitdaging is het ontbreken van een vast woonadres, vooral bij nieuwkomers uit bijvoorbeeld Suriname en de Antillen. "Ze logeren even bij familie en vrienden, maar kunnen zich daar niet inschrijven. Het wijkteam en de gemeente kunnen voor hen niets betekenen en verwijzen hen naar onze Checkpoint," vertelt Deanna. "Dankzij ons uitgebreide informele netwerk lukt het (niet altijd) om deze bewoners aan een postadres te helpen, inkomsten te regelen en school en kleding voor de kinderen te vinden."

Een succesverhaal om trots op te zijn

De impact van het administratiespreekuur gaat verder dan alleen het oplossen van praktische problemen. Het biedt mensen de kans om opnieuw een stabiele basis te vinden. Een bijzonder verhaal is dat van een oudere man die jarenlang op straat leefde en in zijn leven veel verkeerde keuzes heeft gemaakt. Hij wilde niets liever dan weer een rol spelen in het leven van zijn kleinkind, dat in Hoogvliet opgroeit.

Het team van Checkpoint besloot hem als ‘bijzonder project’ te adopteren. "Bij de school waar zijn kleinkind zat, kon hij de schooltuin onderhouden," vertelt Deanna. "Via Stichting Zorgcocon kon hij een gemeubileerde studio huren (waar hij nog steeds woont). Zijn administratie is in orde gemaakt en betalingsregelingen zijn getroffen om oude schulden te saneren. Via een fonds kon hij een nieuw gebit krijgen."

De man, die ooit bekendstond als driftig en verbitterd, is inmiddels een vriendelijke en dankbare bewoner geworden.

De onmisbare waarde van administratiespreekuren

Wat deze spreekuren zo waardevol maakt, is niet alleen de administratieve hulp, maar vooral de persoonlijke aandacht en het vertrouwen dat bewoners krijgen. Het is een plek waar mensen zich gehoord voelen en waar ze samen met vrijwilligers zoeken naar oplossingen. Of het nu gaat om een betalingsregeling, een inschrijving of simpelweg het begrijpen van een officiële brief – de ondersteuning maakt het verschil tussen vastlopen en vooruitkomen.

Dankzij het werk van de vrijwilligers en stagiaires krijgen tientallen bewoners per week weer grip op hun situatie. En soms, zoals in het geval van de oudere heer, verandert niet alleen de administratie, maar ook een leven. Het administratiespreekuur is daarmee veel meer dan alleen hulp bij papierwerk – het is een krachtig vangnet voor de gemeenschap.

 
Administratiespreekuren

Huis van de Wijk Villa Vonk – Maandag en -donderdagochtend

De Wijkhub maandagmiddag

De Blaauwe Zalm dinsdagochtend

Buurtstudio de Regenboog vrijdagochtend

Huis van de Wijk de Zevensprong vrijdagmiddag