Dag van de mentale gezondheid: De kracht van Mannenkracht in Zaanstad

Dag van de mentale gezondheid: De kracht van Mannenkracht in Zaanstad

Vandaag is het de Dag van de Mentale Gezondheid, een belangrijk moment om stil te staan bij het geestelijke welzijn. In Zaanstad bestaat er een uniek initiatief dat mannen op weg helpt, namelijk: Mannenkracht. Dit project, opgezet door medewerkers Ivar en Marcel van DOCK Zaanstad, richt zich specifiek op mannen die hun mentale gezondheid willen versterken door middel van; groepsgesprekken, begeleiding en praktische hulp

De start van Mannenkracht
We spraken met Ivar, één van de begeleiders van het Mannenkrachttraject, over het ontstaan en de impact van dit programma. "Mannenkracht is in september 2021 begonnen," vertelt hij. "We begonnen klein, met zes deelnemers, inmiddels hebben we een vaste groep van 20 mannen die wekelijks meedoen." Tot nu toe hebben bijna 70 mannen aan het programma deelgenomen.

Wat is Mannenkracht?
Mannenkracht biedt mannen een plek waar ze samenkomen om over hun mentale gezondheid te praten. "Het is een veilige omgeving waar mannen open kunnen zijn over hun gevoelens en ervaringen," legt Ivar uit. "Het belangrijkste is de erkenning en herkenning die ze bij elkaar vinden. Ze realiseren zich dat ze niet alleen zijn, en dat inzicht is vaak het begin van persoonlijke groei."

Naast het delen van persoonlijke ervaringen, leren de deelnemers ook over mentale gezondheid via thema’s, gastsprekers en workshops. "Ze krijgen meer inzicht in hun eigen uitdagingen en leren beter omgaan met hun mentale gezondheid. Het doorbreken van het stigma rond het praten over gevoelens is een van onze belangrijkste doelen."

De impact op mentale gezondheid
Volgens Ivar zijn de resultaten aan het einde van het traject heel divers. "Mentale gezondheid is een breed begrip. Sommige mannen krijgen meer inzicht in hun eigen situatie, terwijl anderen vooral troost vinden in het besef dat ze niet de enigen zijn met uitdagingen in hun leven. Het mooiste is om te zien hoe mannen die in het begin gesloten zijn, na verloop van tijd steeds meer durven te delen."

Een ander belangrijk aspect van Mannenkracht is de toegankelijkheid. "Waar andere instanties vaak lange wachtlijsten hebben, kun je bij ons binnenlopen en dezelfde middag nog deelnemen aan een gesprek. We merken dat veel mannen daar echt behoefte aan hebben: zich gehoord voelen."


Het verhaal van René Middelaar
Een van die mannen is René, een 63-jarige man die drie jaar geleden van Amsterdam naar Zaandam verhuisde. Via het Poelenburg Beach-project kwam hij in contact met Mannenkracht. "Door Poelenburg Beach heb ik een aardig netwerk opgebouwd," vertelt René. "Ik werd geïntroduceerd bij Mannenkracht en sindsdien maak ik deel uit van de groep." René benadrukt ook het belang van de Mannenkracht Centrale, het verlengstuk van het Mannenkrachttraject, waar mannen onder andere om praktische hulp kunnen vragen. "Als iemand bijvoorbeeld hulp nodig heeft om een bank naar boven te tillen, dan zet je dat in de groepsapp, en er is altijd wel iemand die helpt."


Wat trok René aan in Mannenkracht?
René kwam naar Mannenkracht met een "grote rugzak" vol ervaringen en trauma’s. "Ik heb veel meegemaakt en trauma’s opgelopen. Door die trauma’s raakte ik vast. Maar door Mannenkracht heb ik geleerd mijn verhaal te delen, dat heeft me enorm geholpen." René waardeert vooral de openheid en de vertrouwelijkheid binnen de groep. "Alles wat we bespreken blijft bij ons. En als je hulp nodig hebt, staan Ivar en Marcel altijd klaar met oplossingen."

Groei en zingeving door Mannenkracht
Voor René heeft Mannenkracht niet alleen bijgedragen aan zijn mentale gezondheid, maar ook aan zijn persoonlijke groei. Hij is nu vrijwilliger en werkt twee avonden per week achter de bar in buurthuis de Poelenburcht. "Dat geeft me veel voldoening. Het voelt goed om iets bij te dragen aan de gemeenschap."

Een van de grootste inzichten voor René was het besef dat hij niet alleen is. "Halverwege het traject realiseerde ik me dat mijn problemen niet uniek zijn, en dat gaf me veel rust. Door te praten, geef je je ervaringen een plaats."

Veranderde kijk op kwetsbaarheid en emoties
René’s deelname aan Mannenkracht heeft zijn kijk op emoties en kwetsbaarheid veranderd. "Vroeger dacht ik dat ik alles alleen moest doen, maar nu ben ik veel opener en ruimdenkender geworden. Een simpel voorbeeld is dat ik nu mijn agenda bijhoud op mijn telefoon, iets wat ik eerder nooit deed, en dat helpt me enorm."

Dankzij Mannenkracht voelt René zich ook minder gestrest in het dagelijks leven. "Als ik me thuis gestrest voel, ga ik bijvoorbeeld voor mijn aquarium zitten. Dat helpt me om te ontspannen." Zijn vrienden merken de veranderingen ook op. "Ze zeggen dat ik veel opener en vrijer ben geworden. Ik geniet nu veel meer van de kleine dingen, zoals lol maken met vrienden."

Aanbeveling voor anderen
Zowel Ivar als René moedigen mannen aan om de stap naar Mannenkracht te zetten. Ivar benadrukt: "Je bent niet alleen. Door met anderen te praten, ontdek je dat er licht is aan de andere kant van de tunnel. Het is goed om je kwetsbaar op te stellen en te praten over je gevoelens."

René sluit zich daarbij aan: "Ik zie mannen nors binnenkomen, maar na verloop van tijd gaan ze met een glimlach de deur uit. Dat is het mooie aan Mannenkracht." Zijn advies aan mannen die twijfelen om deel te nemen? "Kom gewoon een keer kijken. Het is vrijblijvend en je zult merken dat praten helpt. En het belangrijkste: er zijn geen wachtlijsten. Je kunt meteen terecht."