'Bij de hand nemen' en 'Impact maken met een klein gebaar' uitkomst onderzoek Vitaal Ouder worden.

'Bij de hand nemen' en 'Impact maken met een klein gebaar' uitkomst onderzoek Vitaal Ouder worden.

 

Lies Vigh Sociaal Makelaar Jeugd bij Speeltuin de Bloesem is geïnteresseerd de Vitaliteit van Ouderen.  Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen, terwijl de overheid veel van hen verwacht. Lies streeft ernaar dat ouderen een actief en sociaal leven behouden. Een speeltuin kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Denk aan het samenbrengen van jong en oud met activiteiten, vrijwilligerswerk in de speeltuin of bewegen in de speeltuin op de geplaatste fitness toestellen. 

 

Demi Luna Traas  Sociaal Ontwerper volgt de opleiding Design for Change and Innovation. Demi onderzoekt de vraag of ouderen hier zelf geïnteresseerd in zijn en op welke manier wij hen hierin eventueel kunnen ondersteunen.

 

De uitkomst van het onderzoek zijn; 'Bij de hand nemen' en 'Impact maken met het kleine"

 

Demi beantwoorden een aantal vragen hoe ze tot de uitkomst van het resultaat is gekomen.

 

Je hebt een mooie poster ontworpen,  hoe is de poster tot stand gekomen en welke impact heeft het gehad?

"Ik heb de poster ontworpen als gespreksstarter en aandachtstrekker. De poster is uitgevoerd in de kleuren van DOCK (de primaire kleuren) en heeft ouderen als centraal thema, zodat hij meteen opvalt. Ik heb bewust weinig tekst gebruikt, zodat de vragen waarover ik mensen wil laten nadenken direct zichtbaar zijn. Vervolgens heb ik de poster op een aantal plekken in de buurt opgehangen, waar naar mijn idee veel ouderen komen. Op deze manier wil ik de aandacht trekken en mensen aanzetten tot nadenken. Hoewel deze aanpak geen concrete, meetbare informatie oplevert, is het planten van een zaadje voor mij al erg waardevol. Misschien raak ik in gesprek met iemand die zegt: “Hé, die poster heb ik al eens eerder gezien. Waar gaat het precies over?”

 

Je bent veel in gesprek gegaan met mensen, kun je een voorbeeld noemen van impact?

"Een voorbeeld van impact, al is het op kleine schaal, vond plaats tijdens de wijkproeverij een paar weken geleden. Ik raakte in gesprek met een buurtbewoner, en we werden uitgenodigd om deel te nemen aan een korte cursus over het omarmen van de positieve kanten van het leven. De bewoner gaf aan niet per se geïnteresseerd te zijn, maar na een paar keer aanmoedigen met “kom op, laten we even kijken, misschien is het wel leuk!” gingen we toch samen kijken. Hoewel de bewoner het eerst wat spannend vond en wilde vertrekken, bleef hij/zij/hen uiteindelijk, stelde een paar vragen, en nam zelfs een boekje mee om elke dag iets positiefs in te schrijven."

 

Wat betekend "Bij de hand nemen"?

We hebben onderzocht hoe mensen deel gaan nemen aan een activiteit. Het blijkt dat de eerste stap is dat mensen door iemand meegenomen worden. Een buurman neemt zijn buurvrouw mee naar de kaartclub, een ambulant werker neemt iemand mee naar de buurtlunch. Daarna ontstaat er een contact en wordt er zelfvertrouwen opgebouwd om vrijer te bewegen in de wijk.