"Onbenutte kwaliteiten zijn er om te benutten"
Het verhaal van John
John (56) is vrijwilliger bij DOCK sinds 2012. Hij is een graag geziene gast bij het team participatie in het Rotterdamse Schiebroek. Ais uitvoerder in de bouw maakte hij ooit werkweken van zeventig tot tachtig uur, maar een hersenbloeding maakte in 2007 daar een abrupt einde aan. Tot overmaat van ramp ging Johns vrouw er ook nog eens vandoor, hem achterlatend met alleen een tafel, een zitbank en een schuld.
Technische vaardigheden
Maar stilzitten was niets voor John. In 2012 liep bij de OK bank (onbenutte kwaliteiten van vrijwilligers) binnen en ontmoette daar participatiemakelaar Daphne Braaksma van DOCK. Die liep rond met het idee van een reparatielokaal (Hip & Duurzaam) en dat kwam dankzij de technische vaardigheden van John vrijwel meteen van de grond.
Bewoners komen naar Hip & Duurzaam met allerlei apparatuur die het niet meer doet. “Het gaat meestal om een gebroken snoertje of kleine afgebroken onderdeeltjes. Dat is zo gerepareerd”, vertelt John. De reparatie is gratis maar veel mensen geven een klein bedrag. Dat gaat in een apart potje waar de vrijwilligers gezamenlijk van lunchen.
Kookgroep
Over eten gesproken, John zit in de schuldsanering en is klant bij de Voedselbank maar hoopt daar zo snel mogelijk weer vanaf te zijn. Met andere vrijwilligers van Hip & Duurzaam heeft John inmiddels een kookgroep opgericht . Eenmaal in de veertien dagen koken ze met een vaste groep van ongeveer dertig mensen. “Tussen vier en zes staan we dan gezellig kilo’s aardappels te schillen en andijvie te snijden”, laat John weten. “Daarna schuiven we gezellig aan tafel met z’n allen en praten we bij.“ En vanuit de kookgroep ontstond er ook een klussendienst aan huis. “Je ziet het “, zegt John lachend, “ik ga echt niet thuis wachten tot die muren op me afkomen. En als ik iets doe, dan doe ik het met duizend procent inzet.”