Nieuwe opbouwwerkers in Schiedam

Nieuwe opbouwwerkers in Schiedam

Een paar maanden geleden zijn Reza Kamrani en Sabine Dingler bij organisatie DOCK aan de slag gegaan als opbouwwerkers voor heel Schiedam. Reza met de focus op Oost en Sabine vooral gericht op Nieuwland en Zuid. Wat doet zo’n opbouwwerker en waarvoor kun je als Schiedammer bij hen aankloppen? En wat is hun eigen achtergrond?

 

Een opbouwwerker helpt bewoners om beter samen te werken in hun eigen straat, buurt en wijk. En als er gelijkluidende hulpvragen zijn, zoeken ze daarvoor een brede oplossing waarmee veel mensen geholpen zijn. Is er bijvoorbeeld veel armoede, dan kunnen zij helpen bij het oprichten van een kledingbank en daarvoor een locatie en vrijwilligers helpen werven. 

Bij eenzaamheid kunnen de opbouwwerkers helpen om een kookteam samen te stellen en een locatie te zoeken waar mensen samen kunnen eten.

Gevlucht uit Iran

Reza: “Op mijn vijftiende ben ik uit Iran gevlucht en hier in Nederland terechtgekomen. Het voelt alsof je opnieuw je wortels moet vinden in een wereld die je niet begrijpt. Alles is beangstigend. Je spreekt de taal niet, de mensen en hun gewoonten zijn vreemd voor je. Zelfs als je de taal leert, blijft het gevoel dat je nog steeds niet helemaal thuis bent. Dit ervaren veel mensen in Schiedam een nieuw leven proberen op te bouwen. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik anderen helpen om obstakels te overwinnen. Of het nu gaat om het leren van de taal of het vinden van werk. Ik begrijp hoe jongeren en ouderen zich soms eenzaam of niet geaccepteerd kunnen voelen. Juist voor hen wil ik er zijn. Daarom wil ik de wijken in, mensen ontmoeten en vragen wat ik voor hen kan betekenen.”

 

Fijne jeugd in Zuid

Sabine is al langer een bekend gezicht in Schiedam. Ze werkte al eerder vanuit het WOT in Zuid, en stimuleerde als actieve bewoner en vrijwilliger de Gorzenaren om samen leuke activiteiten aan te gaan en naar elkaar om te kijken. Bijvoorbeeld met Halloween, Sinterklaasfeesten en kinderdisco’s. “Ik heb een leuke jeugd gehad in Zuid, en woon er nu nog steeds met mijn man en twee kinderen. Mijn moeder woont bij mij in de straat en is ook een hele actieve bewoner.” Sabine is vooral gericht op welzijn en vrijwilligerswerk, en zoekt in alle buurten naar de sleutelfiguren: “Altijd op zoek naar de juiste persoon op de juiste plek en het benutten van talenten. Nationale Complimentendag in maart is daarom belangrijk. We moeten elkaar meer vertellen wat we als talent zien bij de ander, en hoe diegene zich met dat talent kan inzetten. We moeten mensen weer leren ZIEN.”

 

Straatteams

Uit ervaring weten Reza en Sabine dat mensen gelukkiger worden als ze iets doen voor hun eigen omgeving en in contact staan met anderen. Sabine: “Een goede buur is beter dan een verre vriend. Veel mensen doen graag iets voor een ander, maar vinden het lastig om iets aan elkaar te vragen. Terwijl je elkaar echt nodig hebt. Daarom zijn straatteams zo belangrijk, want zo leer je elkaar kennen! Wie zo’n straatteam wil opzetten, kan bij natuurlijk bij de wijkregisseur aankloppen, maar ook bij ons. Wij kunnen daarbij praktisch helpen.”

 

De gemeente ondersteunt nu al zo’n tachtig straatteams die met een simpele aanvraag maximaal € 500 per jaar kunnen aanvragen voor leuke activiteiten in hun eigen straat. Daarmee worden bijvoorbeeld samen geveltuintjes aangelegd, hanging baskets aan de lantarenpalen betaald, oliebollenfeesten georganiseerd met oud en nieuw, en creatieve activiteiten voor de kinderen uitgerold. Reza benadrukt dat naast het straatteambudget ook het wijkbudget kan helpen: “Het zijn soms simpele zaken die veel effect hebben.”

 

Mail!

DOCK is gevestigd in wijkhuis Dreesplein aan het dr. Willem Dreesplein 2, wijkhuis Schiedam Oost aan de Boerhavelaan 79 en Lokaal Zuid aan de Leliestraat 10. Sabine en Reza zijn direct bereikbaar via mailadressen sdingler@dock.nl en rkamrani@dock.nl. Wie zijn of haar telefoonnummer vermeldt, wordt snel teruggebeld. Kijk voor meer gegevens en telefoonnummers op de website https://www.dock.nl/locaties/schiedam.

 

Kijk voor aanvragen voor straatteams op https://www.schiedam.nl/a-tot-z/straatteam en voor de wijkbudgetten op https://www.schiedam.nl/a-tot-z/wijkbudget.